Nová vědecká škola kuchařská.
Za dnešního rozvoje národohospodářského a pokroku věd veškerých ani tak zv. kuchařské umění nezůstává v ústraní všeobecného proudu osvětového.
Našim kuchařinkám dávno již nestačí pouhé dobromyslné praktiky starých »Rettišek«, ony touží nahlédnouti trochu hlouběji pod pokličku kouzelného hrnéčku, ve kterém vrou tajemné síly přírodní, a dnešnímu kuchaři a kuchařce stávají se cifra a váha nezbytnými už společníky, a přírodopis, ano i chemie v nejpodstatnějších aspoň zjevech tvoří nezbytné stránky našich »kuchařek«.
Jinde věnuje se už vědeckému dorostu kuchařskému vzdělání a péče největší. V Americe a v New-Yorku zřízena »vysoká vědecká škola kuchařská«, ve které adeptky mladé nabývají nejprve nejpřednějšího vzdělání a theoretického vyškolení, nežli ku praxi — vaření prvého hrnéčku vody přikroči!
Ovšem že v malé domácnosti takovéto úzkostné vědecké využitkovávání prováděti se nedá, a »zlatá praxe« v podobě výborné pečínky, zeleniny, nákypu a buchty odnesou vždycky chválu a uznání!
témata článku:
Diskuze k článku „Kuchařská škola, kde se naše prababičky učily moderně a zdravě vařit“