Jídelní lístek.
Pondělí.
Úterý.
Středa.
Čtvrtek.
Pátek.
Sobota.
Neděle.
Oběd: Polévka bramborová, švestkové knedlíky s perníkem a cukrem. — Večeře: Brambory s tvarohem, hlávkový salát se smetanou.
Oběd: Polévka houbová, smažená telecí nebo vepřová játra s hlávkovým salátem. — Večeře: Chléb s máslem, mléko, rozhuda.
Oběd: Polévka květáková, houbové krokety s bramborem. Ovoce. — Večeře: Telecí paprika, dopoledne připravená s chlebem.
Oběd: Polévka z rajských jablíček, sekaný beefsteak s rýží. — Večeře: Míchaná vajíčka s chlebem.
Oběd: Zeleninová (pórová) polévka a vajíčkem, višňová bublanina. — Večeře: Krupicová kaše s medem, ovoce.
Oběd. Polévka hrachová, slaninové knedlíky s okurkovým salátem. — Večeře: Knedlíky s vejcem cpékané na vařiči.
Oběd: Polévka játrová s rýží, zadělávané telecí maso a květákem a noky, vaječný nákyp. — Večeře: Studená mísa z vajec a zeleniny.
Houbové krokety.
Udusíme hříbky na Saně a do dušených přidáme 1—2 vejce. Pak vykrajujeme lžicí, obalíme v mouce, vejci a housce a smažíme v horké Saně do zlatova.
Pórová polévka.
Asi deset pórků uvaříme do měkka, pak z vody vyjmeme, nakrájíme na kousky a vložíme zpět do polévky, kterou jsme zahustily světlou jíškou. Osolí se, přidá trochu květu nebo i vejce.
Vaječný nákyp.
25 dkg cukru utřeme se 6 žloutky, přidáme trochu citronové kůry, 1 vanilkový prášek. Naposledy ze šesti bílků tuhý sníh, s ostrouhanými pěti sladkými a dvěma hořkými mandlemi a 18 dkg mouky, jež lehce vmícháme. Nákypovou formu vymastíme a vysypeme houskou. Nákyp pečeme pomalu (asi ¾ hod.), hotový polijeme vínem.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na houbové krokety a další bezmasá jídla z doby našich prababiček, k tomu navíc jídelníček na celý týden“