Recepty z jahod
Představa vonných, červených jahod sama o sobě vzbuzuje ve vás chuť na toto jemné ovoce; mnoho způsobů podáni jich, jeden lepší druhého, dává nám možnost každý den jinak si pochutnat.
Jahody, podané pouze jako ovoce, srovnáme na skleněný talíř a podložíme a obložíme jahodovým lístím. Jindy je zbavíme stopek, dáme na hlubší kompotový talířek, pocukrujeme a polijeme smetanou. Můžeme na ně nakupit i šlehanou smetanu, ale pak se vyjímají lépe v šampaňských sklenkách, šlehačkou proložené.
Někdy tyto jahody můžeme zalít vanilkovým studeným krémem nebo vanilkovým krémem podložit a jahody nakupíme navrch. Velice dobrý je jahodový krém bílkový. 7 dkg cukru na jeden bílek, 10 dkg čerstvých jahod třeme do husta. Krém dáme do sklenek, proložíme zahradními jahodami, nebo poházíme navrch malými lesními jahůdkami. Tento krém plníme však i do lineckých košíčků, jež podáme jako dobrý a sytý moučník.
Předpis na košíčky: Na vále zpracujeme 18 dkg mouky, 14 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, trochu citronové kůry a amonia. Malé kousky vtlačujeme do vymaštěných, moukou vysypaných formiček, na plechu zvolna upečeme, vychladlé vyklopíme a plníme.
Výborné také je želé z jahod. Jahody zbavíme zelených stopiček, dáme do hliněného kastrolu, zalijeme vodou, až jsou potopeny, a zvolna zahříváme. Ve varu necháme tak dlouho, až jahody změknu, ale než se rozvaří Pak napneme na obrácenou židli mezi čtyři nohy čisté plátno a šťávu necháme volně prokapat. Prokapanou šťávu svaříme pak na polovinu, pak odvážíme. Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru a vaříme, až kapka, kápnutá na porculánový talířek se nerozuteče, ale zrosolovati.
Nahřáté láhve naplníme, navrch položíme kolečko z pergamenu, nasáklé rumem a láhve ovážeme. Když pak potřebujeme na koláč, koláčky, dort rosol, vezmeme určité množství, nahřejeme a poléváme, třeba přes čerstvé jahody. Rosol samotný podáme také k houstičkám s máslem k čaji.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na pochoutky z jahod“