Recepty našich prababiček na pochoutky z jahod

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.
Díky vysokým teplotám tu již máme sezónu jahod. Jestli patříte mezi jejich milovníky, tak jistě oceníte řadu receptů a tipů na jejich servírování z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Recepty z jahod

Představa vonných, červených jahod sama o sobě vzbuzuje ve vás chuť na toto jemné ovoce; mnoho způsobů podáni jich, jeden lepší druhého, dává nám možnost každý den jinak si pochutnat.

Jahody, podané pouze jako ovoce, srovnáme na skleněný talíř a podložíme a obložíme jahodovým lístím. Jindy je zbavíme stopek, dáme na hlubší kompotový talířek, pocukrujeme a polijeme smetanou. Můžeme na ně nakupit i šlehanou smetanu, ale pak se vyjímají lépe v šampaňských sklenkách, šlehačkou proložené.

Někdy tyto jahody můžeme zalít vanilkovým studeným krémem nebo vanilkovým krémem podložit a jahody nakupíme navrch. Velice dobrý je jahodový krém bílkový. 7 dkg cukru na jeden bílek, 10 dkg čerstvých jahod třeme do husta. Krém dáme do sklenek, proložíme zahradními jahodami, nebo poházíme navrch malými lesními jahůdkami. Tento krém plníme však i do lineckých košíčků, jež podáme jako dobrý a sytý moučník.

Předpis na košíčky: Na vále zpracujeme 18 dkg mouky, 14 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, trochu citronové kůry a amonia. Malé kousky vtlačujeme do vymaštěných, moukou vysypaných formiček, na plechu zvolna upečeme, vychladlé vyklopíme a plníme.

Výborné také je želé z jahod. Jahody zbavíme zelených stopiček, dáme do hliněného kastrolu, zalijeme vodou, až jsou potopeny, a zvolna zahříváme. Ve varu necháme tak dlouho, až jahody změknu, ale než se rozvaří Pak napneme na obrácenou židli mezi čtyři nohy čisté plátno a šťávu necháme volně prokapat. Prokapanou šťávu svaříme pak na polovinu, pak odvážíme. Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru a vaříme, až kapka, kápnutá na porculánový talířek se nerozuteče, ale zrosolovati.

Nahřáté láhve naplníme, navrch položíme kolečko z pergamenu, nasáklé rumem a láhve ovážeme. Když pak potřebujeme na koláč, koláčky, dort rosol, vezmeme určité množství, nahřejeme a poléváme, třeba přes čerstvé jahody. Rosol samotný podáme také k houstičkám s máslem k čaji.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. května 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na pochoutky z jahod“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.