Historie kuchyní
Místo na vaření bylo potřeba vždy, proto již v prvních obydlích
mělo své jasně dané místo. Až do 18. století se vařilo na otevřeném ohni, mnohdy
tedy byla místnost plná sazí a kouře. Zde vznikl pojem „černá kuchyně“. V hradech však byla kuchyně od obytného
prostoru oddělena. V době průmyslové
revoluce přichází přelom, když jsou vynalezeny sporáky, a to jak plynové, tak
později elektrické. Brzy se objevují i přípojky na vodovodní síť.
Kuchyně dnes
V dnešní době je vzhled kuchyní velmi individuální, ostatně jako u všeho. Základem ale vždy bývá sporák s troubou, dřez a lednice, mezi nimiž by neměla být příliš velká vzdálenost. Kuchyňské linky mají různé tvary a velikosti, výběr je vskutku obsáhlý. Každý si tak může vybrat svůj styl, od hladké a lesklé moderny, až po zdobenou eleganci. Kuchyně již velmi často bývají spojeny s jídelním prostorem, není tedy třeba nosit hotové jídlo příliš daleko. Jídelní stůl je vhodné vybírat tak, abychom u něj byli schopni pohostit nejen členy domácnosti, ale také případnou návštěvu. Zajímavě na pohled působí kulaté stoly, na ně je však třeba více prostoru než na stoly čtvercové či obdélníkové. Při výběru ideální jídelní židle je třeba pohlížet nejen na její vzhled, ale i na nosnost, výšku opěradla a případné čalounění. V neposlední řadě je vše nutné před pořízením dobře rozvrhnout a přeměřit, abychom se vyhnuli zraněním plynoucím z nedostatku prostoru.
Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.