Recept na výborný kozí sýr z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.
Máte rádi kozí sýr? Přinášíme vám historický recept na jeho přípravu z roku 1901. Zkuste ho, určitě si pochutnáte.
Následující text pochází z roku 1901

Kozí sýr

Velmi chutný kozí sýr připravíme tímto způsobem: Teplé kozí mléko osyříme syřidlem. Mléko se srazí v letě za čtvrť, v zimě za půl hodiny, že se dá zpracovati. Vybraný tvaroh dáme pak do plochých, kulatých a a malými dírkami opatřených hliněných anebo také dřevěných forem.

Formy postavíme na poněkud nakloněné prkno, aby mohla syrovátka odtékati. Za ½ hod. v letě a za 1—2 hodiny v zimě sýrce důkladné nasolíme a denně 5 — 6kráte obracíme. Když sýrce tímto způsobem nabyly potřebné tuhosti, dají se na lísky doschnouti, případně k dozrání.

Lísky se sýrci dáme na chladné místo bez průvanu.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. června 2018


Diskuze k článku „Recept na výborný kozí sýr z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.