Kozí sýr
Velmi chutný kozí sýr připravíme tímto způsobem: Teplé kozí mléko osyříme syřidlem. Mléko se srazí v letě za čtvrť, v zimě za půl hodiny, že se dá zpracovati. Vybraný tvaroh dáme pak do plochých, kulatých a a malými dírkami opatřených hliněných anebo také dřevěných forem.
Formy postavíme na poněkud nakloněné prkno, aby mohla syrovátka odtékati. Za ½ hod. v letě a za 1—2 hodiny v zimě sýrce důkladné nasolíme a denně 5 — 6kráte obracíme. Když sýrce tímto způsobem nabyly potřebné tuhosti, dají se na lísky doschnouti, případně k dozrání.
Lísky se sýrci dáme na chladné místo bez průvanu.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na výborný kozí sýr z doby našich prababiček“