Jídelní lístek
od naší čtenářky z Kalifornie:
Pondělí:
Oběd: Polévka parmesánová. Omelety
plněné dušenou zeleninou. — Večeře: Nářez, ovoce.
Úterý:
Oběd: Polévka houbová. Telecí na paprice. Knedlík. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčkem. Hlávkový salát.
Středa:
Oběd: Polévka z konservovaných rajských jablíček. Třešňová bublanina. — Večeře: Jehněčí nebo telecí kořínek se smetanou, uvařený při obědě.
Čtvrtek:
Oběd: Polévka pórová. Opékaná vepřové kotlety s brambory po americku. Dušená
mrkev. — Večeře: Pečená vejce po
americku (Bacon and eggs).
Pátek:
Oběd: Polévka játrová. Makarony se sýrem. — Večeře: Opékaná hovězí játra s uzeným bůčkem, Oblíbená kalifornská minutová večeře.
Sobota:
Oběd: Polévka z kyselého mléka. Vepřová žebírka s houbami. Noky. — Večeře: Vajíčka na měkko. Chléb. Ovoce.
Neděle:
Oběd: Polévka salátová. Smažené telecí řízky. Bramborová kaše. Okurkový salát. — Večeře: Studené řízky. Ovocný salát.
Polévka gulášová
Hovězí maso nakrájej na maličké kousky a nech s kouskem omastku a 1 usekanou cibulkou na omastku usmažit do červena. Přidej sůl, pepř a trochu mouky a nech za častého míchání vysmahnout. Pak přilij horkou vodu, přidej drobně krájenou zeleninu a polévku dovař.
Polévka ze sekaného masa
— jako gulášová.
Polévka parmesánová.
Do polévkové mísy dáme nastrouhaný sýr a trochu jemné usekané zelené petrželky. Před podáváním nalejeme na sýr zeleninovou polévku, zahuštěnou kouskem másla s moukou utřeným. Zelenina se buď prolisuje neb jemně nakrájí. K tomu zvláště na talířku slané cakesy neb osmažená houska.
Polévka z konservovaných rajských jablíček, (Cream of tomato soup). Kalif. předpis.
Pastu z rajských jablíček rozřeď vodou, osol, opepři a přidej na malou špičku nože jedlé sody. Přiveď do varu, V jiné nádobě přiveď do varu mléko a zahusti je řídkou bílou máslovou jíškou. Nyní odstav obé s plotny a vlij zvolna a za stálého míchání připravená rajská jablíčka do zahuštěného mléka. Podávej se solenými cakesy neb s osmaženou houskou. Připraví se v poslední chvíli.
Rychlá polévka.
Do zcezené vody z brambor, uvařených se solí a kmínem, zamíchej kousek čerstvého másla, trochu pažitky neb zelené petrželky a 1 rozšlehané vajíčko.
Brambory po americku.
Brambory oloupej a nakrájej na tenká kolečka. Propláchni je v několika vodách. Na kastrol dej rozpálit omastek, vhoď do něj nakrájené brambory, osol je, opepři, pokmínuj a posyp sekanou zelenou petrželkou. Nech je přikryté opéci a změknouti. Při pečení je ode dna odškrabuj kulatým nožem.
Salát z rajských jablíček po americku.
Salátovou mísu vylož křehkými listy hlávkového salátu, na něj urovnej na kolečka nakrájená rajská jablíčka a polej je rozředěným octem, smíšeným s trochou cukru a soli. Celek postříkni pepřem.
témata článku:
Diskuze k článku „Jídelníček na celý týden a k tomu dávné americké recepty z dob našich prababiček“