Jídelníček na celý týden a k tomu dávné americké recepty z dob našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Podle jakých receptů vařily naše krajanky v Americe v roce 1929? To vám přiblíží náš článek. K tomu navíc tradičně přinášíme kompletní jídelníček na celý týden.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek

od naší čtenářky z Kalifornie:

Pondělí:
Oběd: Polévka parmesánová. Omelety plněné dušenou zeleninou. — Večeře: Nářez, ovoce.

Úterý:
Oběd: Polévka houbová. Telecí na paprice. Knedlík. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčkem. Hlávkový salát.

Středa:
Oběd: Polévka z konservovaných rajských jablíček. Třešňová bublanina. — Večeře: Jehněčí nebo telecí kořínek se smetanou, uvařený při obědě.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka pórová. Opékaná vepřové kotlety s brambory po americku. Dušená mrkev. — Večeře: Pečená vejce po americku (Bacon and eggs).

Pátek:
Oběd: Polévka játrová. Makarony se sýrem. — Večeře: Opékaná hovězí játra s uzeným bůčkem, Oblíbená kalifornská minutová večeře.

Sobota:
Oběd: Polévka z kyselého mléka. Vepřová žebírka s houbami. Noky. — Večeře: Vajíčka na měkko. Chléb. Ovoce.

Neděle:
Oběd: Polévka salátová. Smažené telecí řízky. Bramborová kaše. Okurkový salát. — Večeře: Studené řízky. Ovocný salát.


Polévka gulášová

Hovězí maso nakrájej na maličké kousky a nech s kouskem omastku a 1 usekanou cibulkou na omastku usmažit do červena. Přidej sůl, pepř a trochu mouky a nech za častého míchání vysmahnout. Pak přilij horkou vodu, přidej drobně krájenou zeleninu a polévku dovař.

Polévka ze sekaného masa

— jako gulášová.

Polévka parmesánová.

Do polévkové mísy dáme nastrouhaný sýr a trochu jemné usekané zelené petrželky. Před podáváním nalejeme na sýr zeleninovou polévku, zahuštěnou kouskem másla s moukou utřeným. Zelenina se buď prolisuje neb jemně nakrájí. K tomu zvláště na talířku slané cakesy neb osmažená houska.

Polévka z konservovaných rajských jablíček, (Cream of tomato soup). Kalif. předpis.

Pastu z rajských jablíček rozřeď vodou, osol, opepři a přidej na malou špičku nože jedlé sody. Přiveď do varu, V jiné nádobě přiveď do varu mléko a zahusti je řídkou bílou máslovou jíškou. Nyní odstav obé s plotny a vlij zvolna a za stálého míchání připravená rajská jablíčka do zahuštěného mléka. Podávej se solenými cakesy neb s osmaženou houskou. Připraví se v poslední chvíli.

Rychlá polévka.

Do zcezené vody z brambor, uvařených se solí a kmínem, zamíchej kousek čerstvého másla, trochu pažitky neb zelené petrželky a 1 rozšlehané vajíčko.

Brambory po americku.

Brambory oloupej a nakrájej na tenká kolečka. Propláchni je v několika vodách. Na kastrol dej rozpálit omastek, vhoď do něj nakrájené brambory, osol je, opepři, pokmínuj a posyp sekanou zelenou petrželkou. Nech je přikryté opéci a změknouti. Při pečení je ode dna odškrabuj kulatým nožem.

Salát z rajských jablíček po americku.

Salátovou mísu vylož křehkými listy hlávkového salátu, na něj urovnej na kolečka nakrájená rajská jablíčka a polej je rozředěným octem, smíšeným s trochou cukru a soli. Celek postříkni pepřem.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. června 2018


Diskuze k článku „Jídelníček na celý týden a k tomu dávné americké recepty z dob našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.