Letní studené pudingy
V létě nejpříjemnějším moučníkem je studený puding. Můžeme jej rychle připravit, vždy chutně a vábně vypadá, a ledově studený je pochoutkou.
Tyto pudingy děláme do vroubkovaných ozdobných forem, jež vyklopíme pak na mísu. Někdy jimi plníme malé hliněné nebo porculánové formičky, jež podáváme tak na stůl, nebo vyklopíme na plochou mísu, několik jich vedle sebe, obložíme čerstvým ovocem, nebo kompotem, také šlehačkou, či polijeme čokoládovou polévou. Jindy zas je můžeme podat ve sklenkách, na vysoké nožce, do ovocných dát navrch ještě nějaký kompot a jinak — třebas šlehačku.
Způsobů a tvarů je mnoho, a lze je různě měnit a volit. Právě tak musíme střídat i moučníky samy, aby se nepřejedly.
Vanilkový puding
3 vejce, 4 dkg cukru, půl l mléka, 5 dkg bramborové mouky. Mouku rozmícháme s 1 osminou l mléka, přidáme cukr, žloutky, půl utlučené vanilky. Dobře rozkvedlané vlijeme do ostatního odměřeného mléka, a to tehdy, když se vaří. Necháme ještě chvíli povařit, než začne houstnout, pak se odstaví; ještě do horkého vmícháme sníh ze čtyř bílků a těsto vlijeme do formy studenou vodou vypláchnuté a postavíme do chladna.
Čokoládový puding
3 vejce, 4 dkg cukru, 6 dkg čokolády, 5 dkg bramborové mouky, půl l mléka. Mouku rozmícháme s 1 osminou l mléka, přidáme žloutky, cukr, a vlijeme do zbylého vařícího mléka, v němž jsme rozvařily čokoládu. Necháme chvíli povařit, odstavíme, přidáme ze tří bílků sníh. Formy vylijeme vodou, naplníme a necháme v chladu ztuhnout.
Krupičný puding
8 dkg jemné, dětské krupičky, půl l mléka, 4 dkg cukru, 5 dkg strouhaných lískových oříšků, trochu strouhané citronové kůry a
vanilky, ze tří bílků sníh. Z krupičky zavaříme do vařícího mléka řídkou kaši, již necháme na kraji plotny vařit. Když začíná houstnout, přidáme přísadu, oříšky, cukr a naposledy, když už je do husta uvařena a odstavena, ze tří bílků sníh. Vylijeme do formy vylité vodou a po úplném vychladnutí podáme.
Mandlový puding
Půl 1 mléka, 5 dkg bramborové mouky, 5 dkg loupaných, umletých mandlí, vanilky, trochu (utlučené), 3 vejce. Do 1 osminy l mléka vmícháme po částech bramborovou mouku, cukr, žloutky. Mezitím necháme svařit zbylé odměřené mléko, do něhož jsme přidaly ustrouhané mandle. Do vařícího mléka zavaříme rozkvedlanou směs, necháme povařit, odstavíme, pak vmícháme lehce sníh ze tří bílků. Plníme vylité formičky a necháme ztuhnout v chladu.
Příprava těchto pudingů nedá mnoho práce; ještě pohodlnější a stejně dobré jsou již připravené v balíčkách ke koupi, s různými příchutěmi, jako citronovou, kávovou, čokoládovou, atd. — Z těch, bez váženi a příprav je moučník za chvíli hotov.
Pěkně nakrášlený puding, vábně podaný (a dobře uvařený!) to jistě vyhraje i u labužníčků domácího stolu.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na osvěžující letní domácí pudinky z dob našich prababiček“