Recepty na nakládaná rajčata i sladké koláče z doby našich prababiček a k tomu retro jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Jak nakládaly naše prababičky rajčata, dělaly zavařeninu nebo pekly sladké hubinky nebo koláče? To se spolu s jídelníčkem na celý týden dozvíte z našeho historického článku z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, švestkové knedlíky. — Večeře: Přírodní řízek s hlávkovým a rajským salátem.

Úterý.
Oběd: Polévka květáková, telecí maso na smetaně s rýží. — Večeře: Houby s vajíčkem.

Středa.
Oběd: Polévka bramborová, kynuté knedlíky s rozvařenými švestkami. — Večeře: Vajíčka na slanině.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka hovězí se ságem, hovězí maso s mrkví a křenovou omáčkou. — Večeře: Chléb s máslem, sýr, ředkvička.

Pátek.
Oběd: Polévka z kostí s kapáním, dušená kapusta s bramborami. jablkový závin. — Večeře: Mozeček s topinkami.

Sobota.
Oběd: Polévka zeleninová s krupicí, karbanátky s bramborem, sladké zelí. — Večeře: Krupičná kaše s medem.

Neděle.
Oběd: Polévka z kostí s játrovými knedlíčky, smažené kuře s bramborem a okurkovým salátem, piškoty se šodó. — Večeře: Studené kuře s fazolovým salátem, dopoledne připraveným.


Nakládání rajských jablek

Dobrý a osvědčený způsob nakládání rajských jablek, čistá a úplně neporušená rajská jablíčka srovnáme do láhve. Pak je zalijeme studeným nesvařeným octem vinným. Koření se nepřidává. — Takto ponecháme láhev ve studené místnosti otevřenou 8 dní. Devátý den ovážeme láhev pergamenem, dříve navlhčeným svařenou vodou. Takto zůstanou jablíčka tvrdá po celý rok, a hodí se i pro toho, kdo nesnese kořennou chuť v rajské omáčce.

Zmrzlé koláče.

Odvážíme tři čtvrti kg sypké mouky, prohřejeme a prosijeme. Půl kg z ní dáme do mísy a do zbývajícího čtvrt kg vpracujeme půl kg, nebo 40 dkg másla. Placku z tohoto dílu vložíme mezi dva talíře a dáme do studena. Mouku na míse zaděláme: 12 lžic smetany, 5 žloutků, 7 dkg cukru, trochu soli a citrónové kůry, vše dobře rozkverláme a vlijeme do těsta. Pak přidáme kvásek z 5 dkg kvasnic a těsto dobře vypracujeme. Kdyby bylo těsto řídké, přidáme mouky, aby bylo hezky tuhé. Těsto necháme asi jen půl hodiny odpočívat, dáme pak na pomoučený vál, trochu rozválíme, vložíme na něj odpočinutou máslovou placku, těstem dobře ukryjeme, znovu rozválíme a zase spojíme, což třikrát opakujeme, jako při máslovém těstě. Po třetím složení těsto dáme do ubrousku ve studené vodě namočeného a vyždímáného, dáme do mísy, přikryjeme a necháme v hodně chladné místnosti přes noc. Ráno těsto hned rozválíme a děláme koláče do šátečku (táhneme vždy dva cípy proti sobě a spojíme) — a na nepomaštěném plechu je necháme hodně vykynout a pak rychleji v prudší troubě upečeme. Po upečení hned cukrujeme, protože tak cukr lépe chytí. Uložíme je pak do polévkové mísy s poklicí. Vydrží úplně křehké a jak čerstvé přes týden.

Ořechové hubinky.

Někdy zbudou v domácnosti bílky. Z nich můžeme udělat dobré a levné ořechové hubinky. 1 bílek, 7 dkg cukru třeme půl hodiny. Pak přidáme 7 dkg posekaných ořechů. Malou lžicí uděláme na pomaštěný plech hubinky a dáme do mírné trouby. Nesmíme je v troubě nechat příliš dlouho, aby neztvrdly.

Dýňová zavařenina s jablky.

2 a půl kg spadaných jablek, vypraných, neloupaných uvaříme s 1 l vody do kaše a prolisujeme pak žíněným sítem; zatím uvaříme na plotně 2 a půl kg dýně (turka) také do měkka, až je skorem rozvařená. Potom obojí smícháme a svaříme na tuhou marmeládu, ke které přidáme 1 kg cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, a ještě povaríme. Také s hruškami rozváříme jablka, pak přidáme skořici. Rovněž tak vaříme stejný díl švestek a gdouli.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. června 2018


Diskuze k článku „Recepty na nakládaná rajčata i sladké koláče z doby našich prababiček a k tomu retro jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.