Šampaňské vyrobené z mléka podle receptu z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1900, autor neuveden.
Máte rádi šampaňské? Zkuste historický recept z roku 1900, který popisuje jak vyrobit šampaňské z nečekaného základu - z odstředěného mléka.
Následující text pochází z roku 1900

Šampaňské ze sbíraného mléka.

Ku přípravě šampaňského z mléka jest potřeba co možná čerstvého mléka odstředěného; celé nesbírané mléko se k tomu nehodí, protože jest příliš husté.

Odstředěné nebo sbírané mléko dá se s příměskem 0,5 g kuchyňské soli a 0,25 g kyselé sody (dvojuhličitanu sodnatého) do přístroje k tomu cíli pořízeného a k vůli zničení v mléce obsažených bakterií se na 6o° G. zahřeje; po chvíli se ještě teplota zvýší až na 80° C. Ohřáté mléko se pak až na 10° C. ochladí; teprve potom může se do mléka kyselina uhličitá vehnati.

K vůli zlepšení chuti mléčného šampaňského můžeme ještě přidati buď roztok étheru vanilkového v absolutním líhu (5%) nebo na každý litr mléka 15 kapek jakéhokoli ovocného étheru, dle toho, jakou vůni si oblibujeme, trochu pravého koňaku a trochu čirého cukrového roztoku.

Může však dle chuti odpadnouti příměsek cukru, jakož i vůně a můžeme před požitím přiliti případně trochu šťávy malinové. Při přípravě musíme nejdříve vytlačiti z mléka vzduch, k čemuž stačí nepatrný tlak kyseliny uhličité 1 atmosféry. Potom stupňujeme tlak až na 2 atmosféry a houpeme nádobou tak dlouho, až tlaku více neubývá.

Neodporučuje se vháněn kyselinu uhličitou do mléka větším tlakem než dvou atmosfér, poněvadž pak příliš silně šumí a ze sklenice při nalévání utíká. Pří stroje k výrobě mléčného šampaňského dodává firma A. Bressler v Halle n. S. (Německo).


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1900, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. června 2018


Diskuze k článku „Šampaňské vyrobené z mléka podle receptu z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.