Šampaňské ze sbíraného mléka.
Ku přípravě šampaňského z mléka jest potřeba co možná čerstvého mléka odstředěného; celé nesbírané mléko se k tomu nehodí, protože jest příliš husté.
Odstředěné nebo sbírané mléko dá se s příměskem 0,5 g kuchyňské soli a 0,25 g kyselé sody (dvojuhličitanu sodnatého) do přístroje k tomu cíli pořízeného a k vůli zničení v mléce obsažených bakterií se na 6o° G. zahřeje; po chvíli se ještě teplota zvýší až na 80° C. Ohřáté mléko se pak až na 10° C. ochladí; teprve potom může se do mléka kyselina uhličitá vehnati.
K vůli zlepšení chuti mléčného šampaňského můžeme ještě přidati buď roztok étheru vanilkového v absolutním líhu (5%) nebo na každý litr mléka 15 kapek jakéhokoli ovocného étheru, dle toho, jakou vůni si oblibujeme, trochu pravého koňaku a trochu čirého cukrového roztoku.
Může však dle chuti odpadnouti příměsek cukru, jakož i vůně a můžeme před požitím přiliti případně trochu šťávy malinové. Při přípravě musíme nejdříve vytlačiti z mléka vzduch, k čemuž stačí nepatrný tlak kyseliny uhličité 1 atmosféry. Potom stupňujeme tlak až na 2 atmosféry a houpeme nádobou tak dlouho, až tlaku více neubývá.
Neodporučuje se vháněn kyselinu uhličitou do mléka větším tlakem než dvou atmosfér, poněvadž pak příliš silně šumí a ze sklenice při nalévání utíká. Pří stroje k výrobě mléčného šampaňského dodává firma A. Bressler v Halle n. S. (Německo).
témata článku:
Diskuze k článku „Šampaňské vyrobené z mléka podle receptu z doby našich prababiček“