Recepty na domácí české třešňové bublaniny podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Máte rádi třešňovou bublaninu? Zkuste si jí připravit podle některého z našich historických receptů z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Recepty na bublaninu


Bublanina obyčejná.

Do litru dobrého mléka dáme dvě lžíce cukru, tři celá vejce, trochu skořice, trochu citronové kůry, špetku soli a ustrouhané žemličky tolik, aby těsto bylo husté jako na kapánku. Do kastrolu máslem vymazaného dáme něco přes polovic jeho hloubky višní nebo amorelek, vlijeme na ně to těsto, rozkrájíme na vrch kousek čerstvého másla a necháme zvolna v dobře vyhřáté troubě upéci. Na stůl dáme k bublanině skořici s cukrem smíšenou.

Bublanina dobrá.

Do hrnku dá se 21 deka cukrové moučky, 12 žloutků a tře se to hodinu. Pak se přimísí tuhý sníh z 12 bílků a dvě ustrouhané žemličky. Nyní vmísíme do těsta višní nebo amorelek dle libosti, vlijeme vše do formy máslem vymazané a pečeme zvolna hodinu. Potom to vyklopíme a posypeme cukrem. Do těsta přidá se chuť vanilková nebo citronová dle libosti.

Bublanina s čokoládou.

Když jsme čtrnáct deka másla dobře utřely, přidáme čtrnáct deka cukru, o který kůra půl citronu byla otřena, osm žloutků, čtrnáct deka rozstrouhaných mandlí, jedna tabulka ustrouhané jemné čokolády a trochu tlučené skořice. Směs tato tře se půl hodiny. Pak se přimísí dvě ustrouhané žemličky a tuhý sníh z osmi bílků a konečně jeden litr višní i více. Těsto dá se do dortové, máslem vymazané formy a nechá upéci. Pak se posype cukrem a nese na stůl. Strouhané mandle nejsou zde nezbytně potřebné.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. června 2018


Diskuze k článku „Recepty na domácí české třešňové bublaniny podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.