Recepty na bublaninu
Bublanina obyčejná.
Do litru dobrého mléka dáme dvě lžíce cukru, tři celá vejce, trochu skořice, trochu citronové kůry, špetku soli a ustrouhané žemličky tolik, aby těsto bylo husté jako na kapánku. Do kastrolu máslem vymazaného dáme něco přes polovic jeho hloubky višní nebo amorelek, vlijeme na ně to těsto, rozkrájíme na vrch kousek čerstvého másla a necháme zvolna v dobře vyhřáté troubě upéci. Na stůl dáme k bublanině skořici s cukrem smíšenou.
Bublanina dobrá.
Do hrnku dá se 21 deka cukrové moučky, 12 žloutků a tře se to hodinu. Pak se přimísí tuhý sníh z 12 bílků a dvě ustrouhané žemličky. Nyní vmísíme do těsta višní nebo amorelek dle libosti, vlijeme vše do formy máslem vymazané a pečeme zvolna hodinu. Potom to vyklopíme a posypeme
cukrem. Do těsta přidá se chuť vanilková nebo citronová dle libosti.
Bublanina s čokoládou.
Když jsme čtrnáct deka másla dobře utřely, přidáme čtrnáct deka cukru, o který kůra půl citronu byla otřena, osm žloutků, čtrnáct deka rozstrouhaných mandlí, jedna tabulka ustrouhané jemné čokolády a trochu tlučené skořice. Směs tato tře se půl hodiny. Pak se přimísí dvě ustrouhané žemličky a tuhý sníh z osmi bílků a konečně jeden litr višní i více. Těsto dá se do dortové, máslem vymazané formy a nechá upéci. Pak se posype cukrem a nese na stůl. Strouhané mandle nejsou zde nezbytně potřebné.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na domácí české třešňové bublaniny podle našich prababiček“