Recepty na třešňové knedlíky, koláč nebo závin podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Dali byste si něco sladkého s třešněmi, ale nemáte chuť na klasickou bublaninu? Zkuste naše třešňové recepty z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Pro dobu třešňovou.


Knedlíky višňové.

Dvě deka kvasnic rozděláme v půl litru mléka, v němž pak rozkloktáme dvě celá vejce, trochu soli. Tím rozděláme připravenou mouku a hledíme, abychom měly těsto jako na buchty tuhé, které pak necháme vykynouti. Pak je dáme na vál, nařežeme z něho stejné čtverečky, dáme do každého šest višní, dobře zabalíme a necháme znova kynouti. Zkynuté knedlíky zavářejí se do vroucí vody, ve které je necháme asi deset minut povařiti. Pak je opatrně drátěnou lžicí vybéřeme, dáme na mísu, posypeme buď tvarohem strouhaným a trochu osoleným, buď smaženou strouhanou žemličkou, s tlučeným cukrem smíšenou a hojně pomastíme.

Koláč s višněmi.

Čtvrt kila másla se dobře utře a šest vajec, jedno po druhém se k němu při dalším tření přidává; pak ještě čtvrt kila cukru, o který jsme kůru jednoho citronu otřely, a čtvrt kila mouky. Může se to také tak dělati, že se dá vždy jedno vejce, trochu cukru a trochu mouky, až je vše vypotřebováno. Na konec se to trochu osolí. Nyní položíme těsto na plech, který má kolkolem kraj, papír máslem pomazaný, rozetřeme po něm tence, posázíme je hustě amorelkami nebo višněmi a necháme v dobře vyhřáté troubě upéci. Koláč upečený se krájí na podlouhlé kousky a posype cukrem.

Koláč višňový jemný.

Na vále připravíme si 28 dkgr. mouky. Do «této rozdrobíme 21 dekgramů másla a přidáme pak čtyři žloutky, lžičku kávovou tlučené skořice, špetku solí a 4 deka cukrové moučky. Pak to zaděláme a dobře vypracujeme; těsto zabalíme do ubrousku a necháme hodinu ve studenu odpočinouti. Potom uděláme z něho kulatý tenký koláč, okolo něhož uděláme z těsta okraj, posázíme koláč amorelkami nebo višněmi, z nichž jsme pecky odstranily, posypeme hojně cukrem a necháme v dobře vyhřáté troubě upéci.

Závin tažený s višněmi.

Do hrnéčka přiměřeně velkého dáme dva decilitry vlažného mléka, tři deka másla, jedno vejce a špetku soli. Tím zaděláme čtvrt kila mouky tak, aby těsto bylo tužší než na buchty. Toto těsto vytloukáme vařečkou tak dlouho, až se táhne a na vařečku nelipne. Nyní z něho uděláme kulatý bochníček, poprášíme jej moukou, a poklopíme přes něj potom ohřátý, ale ne vřelý kastrol a necháme tak těsto půl hodiny odpočinouti.

Po tomto čase rozestřeme ubrus na velký stůl, poprášíme jej moukou, vložíme těsto do prostřed, pomastíme je povrchu hodně máslem, rozválíme je trochu válečkem, ale zcela lehce, a táhneme je dále, rukama přes ubrus tak tence, aby bylo průsvitné. Tlustý zbývající okraj se od těsta odřeže a dá stranou.

Nyní poklademe těsto višněmi pecek zbavenými, posypeme smaženou žemličkou, strouhanými mandlemi, citronovou korou, skořicí a cukrem, a pokropíme rozpuštěným máslem. Pak zdvihneme ubrus po jedné straně, zavineme těsto zcela zvolna, dáme na pekáč máslem vymazaný, pomažeme závin dobře máslem a necháme zvolna asi hodinu péci. Upečený vyklopíme, rozkrájíme na stejné kousky a posypeme cukrem.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. června 2018


Diskuze k článku „Recepty na třešňové knedlíky, koláč nebo závin podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.