Jak se kdysi vyráběl pravý turecký med?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Máte rádi poctivý turecký med? Přinášíme vám historický recept na jeho přípravu z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Výroba tureckého medu.

Tuto pochoutku dětí, jíž v každém obchodě s lahůdkami a na všech jarmarcích dostati lze, připravíme takto:

Velmi dobrý cukr třtinový se s trochou vody rozmíchá a při teplotě 70—75st. R se přídavkem trochy slabé kyseliny sírové částečně invertuje, t. j. v jiný cukr promění v t. zv. cukr hroznový. Když se kyselina zase otupila, přidá se k cukrové kaši odvar kořene sayonariového a za stálého míchání ve varu se důkladně propracuje, čímž se cukr částečně karamelisuje t. j. přemění v cukr hnědý.

Přídavkem odvaru sayonariového dodá se kaši náležité tuhosti, když vychladla. Na konec se do teplé ještě kaše něco medu přidá a mandlemi se prohodí.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. července 2018


Diskuze k článku „Jak se kdysi vyráběl pravý turecký med?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.