Výroba tureckého medu.
Tuto pochoutku dětí, jíž v každém obchodě s lahůdkami a na všech jarmarcích dostati lze, připravíme takto:
Velmi dobrý cukr třtinový se s trochou vody rozmíchá a při teplotě 70—75st. R se přídavkem trochy slabé kyseliny sírové částečně invertuje, t. j. v jiný cukr promění v t. zv. cukr hroznový. Když se kyselina zase otupila, přidá se k cukrové kaši odvar kořene sayonariového a za stálého míchání ve varu se důkladně propracuje, čímž se cukr částečně karamelisuje t. j. přemění v cukr hnědý.
Přídavkem odvaru sayonariového dodá se kaši náležité tuhosti, když vychladla. Na konec se do teplé ještě kaše něco medu přidá a mandlemi se prohodí.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak se kdysi vyráběl pravý turecký med?“