Výtažek kávový
Výtažek kávový upotřebuje se často k rychlé přípravě kávy na cestách a jindy a lze jej následujícím způsobem vyrobiti:
Buďto uděláme z ½ litru horké vody a z 90—125 gr. mleté kávy nálev, a když vychladl, nalejeme jej do lahvičky. Chceme-li pak kávu připraviti, dáme tohoto extraktu 3—5 kávových lžiček do sklenice vařící vody.
Jiný způsob přípravy kávového výtažku (extraktu) jest tento: Rozemeleme 125 gr. čerstvě pražené a jemně umleté kávy, dáme do ½ litru studené vody a necháme 24 h. přikrytou státí a výtažek procedí se jemným plátnem do lahve. Stačí ku přípravě chutné kávy dáti jen polévkovou lžíci extraktu do sklenice vařící vody.
Jsme-li zvyklí požívati kávu slazenou, možno připraviti extrakt v podobě syrupu ; filtrujeme ½ kg. čerstvě pražené rozemleté kávy, několikráte se 2 1. studené měkké vody, výtažek necháme s ½ kg. na kousky utlučeného cukru pod pokličkou v emailovaném hrnku až na jednu třetinu zavařiti, načež se tento výchladlý hustý výtažek plní do malých lahviček a dobře zazátkuje; stačí pak toliko jediná čajová lžíce ku přípravě šálku dobré kávy.
témata článku:
Diskuze k článku „Máte rádi rychle připravenou instantní kávu? Vyzkoušejte recepty, podle kterých jí chystaly naše prababičky!“