Dobrý český knedlík.
Téměř každá kuchařka předpokládá, že knedlík, který ona připravuje, je ten nejlepší, a že knedlík jiný z daleka nemůže se mu vyrovnati.
Knedlík je české národní jídlo a připravuje se dobře a chutně na nejrozmanitějši způsob. Jest mnohdy sporné, kterému receptu dáti přednost. Nebožtík Šamberk tvrdíval, že nad jeho knedlíkový recept není.
Knedlík pro tři osoby.
Recept Ferdinanda Šamberka. Do veršů složil Florián Kudrnka.
Rozkrájej půl třetí žemle
od pekaře Pavláta,
dej ty kostky v dobrém másle
smažit hezky do zlata.
Usmažené odlož stranou,
přikrej a nech vychladnout,
pokračuj pak takto — chceš-li
kuchařinkou dobrou slout:
Vezmi jedno celé vejce
přidej k tomu žloutků dvé,
kvedlovačkou míchej statně,
v žloutence té vaječné.
K tomu přilej tvrdé vody,
co as vejce obsah jest
a zas chutě míchej dále,
kvedlej — míchej o stošest
Vraž na to půl libry mouky,
osol — kuchařinko má,
— Excelsior mouka slove,
Odkolek ji prodává.
A zas míchej — kvedlej— míchej
statečně půl hodiny,
až se ti na těstě tvoří
jako z mýdla bubliny.
Teprv pak se usmažená
houska přidá studená —
Těstu klid přej 30 minut,
kuchařinko milená.
Potom knedlík — žádný pardon,
do vody vhoď vařící,
aby ven ti nevyskočil,
přikrej hrnec poklicí.
Když čtvrt hodiny se vařil,
ve var sáhni vařečkou,
knedlík obrať — ale s citem,
jak na ženu patří ctnou.
A když další čtvrt hodiny
vařit moh’ se po vůli,*)
vyndej ho ven vidličkama,
roztrhni jej vejpůli.
Na mísu dej — ustrouhanou
posyp houskou smaženou,
polej máslem a nes na stůl,
ženou budeš blaženou.
Milovaný muž tvůj — drahá,
něžností se rozplyne
a za tvoje namahání
hubička tě nemine.
*) Poznámka :
K tomu zvláštní pozor mějte,
všecky vzácné rodiny,
že se voda vařit musí
klokotem půl hodiny.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak vypadá recept na nejlepší české knedlíky? Jako skvělá a vtipná báseň!“