Jak vypadá recept na nejlepší české knedlíky? Jako skvělá a vtipná báseň!

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Milujete rádi dobré jídlo, máte smysl pro humor a dokážete ocenit povedený rým? V tom případě určitě vyzkoušejte náš recept na pravé české domácí knedlíky z roku 1906.
Následující text pochází z roku 1906

Dobrý český knedlík.

Téměř každá kuchařka předpokládá, že knedlík, který ona připravuje, je ten nejlepší, a že knedlík jiný z daleka nemůže se mu vyrovnati.

Knedlík je české národní jídlo a připravuje se dobře a chutně na nejrozmanitějši způsob. Jest mnohdy sporné, kterému receptu dáti přednost. Nebožtík Šamberk tvrdíval, že nad jeho knedlíkový recept není.

Knedlík pro tři osoby.

Recept Ferdinanda Šamberka. Do veršů složil Florián Kudrnka.

Rozkrájej půl třetí žemle
od pekaře Pavláta,
dej ty kostky v dobrém másle
smažit hezky do zlata.

Usmažené odlož stranou,
přikrej a nech vychladnout,
pokračuj pak takto — chceš-li
kuchařinkou dobrou slout:

Vezmi jedno celé vejce
přidej k tomu žloutků dvé,
kvedlovačkou míchej statně,
v žloutence té vaječné.

K tomu přilej tvrdé vody,
co as vejce obsah jest
a zas chutě míchej dále,
kvedlej — míchej o stošest

Vraž na to půl libry mouky,
osol — kuchařinko má,
— Excelsior mouka slove,
Odkolek ji prodává.

A zas míchej — kvedlej— míchej
statečně půl hodiny,
až se ti na těstě tvoří
jako z mýdla bubliny.

Teprv pak se usmažená
houska přidá studená —
Těstu klid přej 30 minut,
kuchařinko milená.

Potom knedlík — žádný pardon,
do vody vhoď vařící,
aby ven ti nevyskočil,
přikrej hrnec poklicí.

Když čtvrt hodiny se vařil,
ve var sáhni vařečkou,
knedlík obrať — ale s citem,
jak na ženu patří ctnou.

A když další čtvrt hodiny
vařit moh’ se po vůli,*)
vyndej ho ven vidličkama,
roztrhni jej vejpůli.

Na mísu dej — ustrouhanou
posyp houskou smaženou,
polej máslem a nes na stůl,
ženou budeš blaženou.

Milovaný muž tvůj — drahá,
něžností se rozplyne
a za tvoje namahání
hubička tě nemine.

*) Poznámka :
K tomu zvláštní pozor mějte,
všecky vzácné rodiny,
že se voda vařit musí
klokotem půl hodiny.


Původní zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. července 2018


Diskuze k článku „Jak vypadá recept na nejlepší české knedlíky? Jako skvělá a vtipná báseň!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.