Pečená kuřata.
Kuřátka vykrmená, dobře zamřelá se nasolí, zašpejlují; do vnitř každého vloží se kousek zelené petržele a kousek nového másla. Pak se vloží na pekáč, pokladou taktéž čerstvým máslem, vstrčí do dobře vyhřáté trouby a za častého potírání máslem pekou se hezky prudce do zlatova.
Než se upraví pro stůl, potrou se máslem a posypou jemně strouhanou žemličkou; ta opět se pokropí máslem a nechá asi 10 minut zapéci; pak se kuřátka rozkrájejí, urovnají na dlouhou mísu a podlijí vypečenou šťávou. Na místě másla mohou se kuřátka obložiti syrovým, na lístky nakrájeným sádlem; jsou tak též velmi dobrá.
Kuřátkům ku pečení určeným se uřezují nožičky do polovic kloubků, oči se vypíchají a spodní část zobáčku se uřízne.
Pečená kuřátka se slaninou.
Dobře očištěná kuřátka se nasolí a zašpejlují. Nakrájí se na tenké řízky slanina a celá kuřátka se jimi zabalí, nití pováží, vloží na pekáč a nechají tak hodinu ležeti. Než se dávají do dobře vyhřáté trouby, přidá se k nim jedna na kotoučky nakrájená cibule a kousek másla (na dvě kuřátka asi 14 dkg) a pak se za častého polévání hezky zprudka pekou.
Potom se slanina odváže, kuřátka se úhledně rozkrájejí, srovnají na mísu a procezenou šťávou podlijí. Místo aby se kuřátka obkládala slaninou, mohou se se slaninou na nudličky nakrájenou hojně protáhnouti
a do zlatova upéci.
Kuřátka na způsob koroptví.
Vykrmená kuřátka se za sucha oškubou, vykuchají, omyjou, vysypou uvnitř i zevně hrubě tlučeným jalovcem; proloží se jehličím a nechají tak ve studenu dva dny ležeti.
Třetí den se veškerý jalovec s kuřátek otře, kuřátka se nasolí, protáhnou hojně slaninou, vloží na pekáč, přidá se jedna na kotoučky nakrájená cibule a za stálého
potírání máslem a dobrou kyselou smetanou pekou se do zlatova.
Kuřátka na způsob koroptví.
Na dvě kuřata dá se půl celeru, půl mrkve, půl petržele, vše na nudličky nakrájené, a jedna na lístky nakrájená cibule a kousek másla na pekáč. Na to se položí, jak v čísle předešlém udáno, připravená, dobře vyslaněná kuřátka, která se mimo to potrou sardelovým máslem (na jedno kuře se čítá jedna sardelka) a nechají se priklopená přes noc ležeti.
Druhého dne se nechají na této zelenině zvolna dusiti do měkka. Pak se kuřátka z ní vyndají na jiný pekáček, šťáva rozředěná trochou polévky se na ně procedí, přidá se ještě kousek másla a kuřátka se strčí do horké trouby, kde se za častého polévání pekou několik minut do zlatova.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na dokonale upečenou drůbež podle našich prababiček“