Recepty na dokonale upečenou drůbež podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autorka Marie Součková.
Rádi si pochutnáváte na skvěle upečeném kuřátku s křupavou zlatou kůrčičkou? Máme pro vás recepty z roku 1903, podle kterých si ho můžete připravit. Teď už zbývá jen sehnat kuře podobné kvality, jaká se tehdy prodávala.
Následující text pochází z roku 1903

Pečená kuřata.

Kuřátka vykrmená, dobře zamřelá se nasolí, zašpejlují; do vnitř každého vloží se kousek zelené petržele a kousek nového másla. Pak se vloží na pekáč, pokladou taktéž čerstvým máslem, vstrčí do dobře vyhřáté trouby a za častého potírání máslem pekou se hezky prudce do zlatova.

Než se upraví pro stůl, potrou se máslem a posypou jemně strouhanou žemličkou; ta opět se pokropí máslem a nechá asi 10 minut zapéci; pak se kuřátka rozkrájejí, urovnají na dlouhou mísu a podlijí vypečenou šťávou. Na místě másla mohou se kuřátka obložiti syrovým, na lístky nakrájeným sádlem; jsou tak též velmi dobrá.

Kuřátkům ku pečení určeným se uřezují nožičky do polovic kloubků, oči se vypíchají a spodní část zobáčku se uřízne.

Pečená kuřátka se slaninou.

Dobře očištěná kuřátka se nasolí a zašpejlují. Nakrájí se na tenké řízky slanina a celá kuřátka se jimi zabalí, nití pováží, vloží na pekáč a nechají tak hodinu ležeti. Než se dávají do dobře vyhřáté trouby, přidá se k nim jedna na kotoučky nakrájená cibule a kousek másla (na dvě kuřátka asi 14 dkg) a pak se za častého polévání hezky zprudka pekou.

Potom se slanina odváže, kuřátka se úhledně rozkrájejí, srovnají na mísu a procezenou šťávou podlijí. Místo aby se kuřátka obkládala slaninou, mohou se se slaninou na nudličky nakrájenou hojně protáhnouti a do zlatova upéci.

Kuřátka na způsob koroptví.

Vykrmená kuřátka se za sucha oškubou, vykuchají, omyjou, vysypou uvnitř i zevně hrubě tlučeným jalovcem; proloží se jehličím a nechají tak ve studenu dva dny ležeti.

Třetí den se veškerý jalovec s kuřátek otře, kuřátka se nasolí, protáhnou hojně slaninou, vloží na pekáč, přidá se jedna na kotoučky nakrájená cibule a za stálého potírání máslem a dobrou kyselou smetanou pekou se do zlatova.

Kuřátka na způsob koroptví.

Na dvě kuřata dá se půl celeru, půl mrkve, půl petržele, vše na nudličky nakrájené, a jedna na lístky nakrájená cibule a kousek másla na pekáč. Na to se položí, jak v čísle předešlém udáno, připravená, dobře vyslaněná kuřátka, která se mimo to potrou sardelovým máslem (na jedno kuře se čítá jedna sardelka) a nechají se priklopená přes noc ležeti.

Druhého dne se nechají na této zelenině zvolna dusiti do měkka. Pak se kuřátka z ní vyndají na jiný pekáček, šťáva rozředěná trochou polévky se na ně procedí, přidá se ještě kousek másla a kuřátka se strčí do horké trouby, kde se za častého polévání pekou několik minut do zlatova.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autorka Marie Součková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. srpna 2019


Diskuze k článku „Recepty na dokonale upečenou drůbež podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.