Jak si vyrobit výborné domácí máslo? Prababičky poradí!

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.
Chtěli byste si zkusit sami vyrobit máslo? Přinášíme vám návod z roku 1901, popisující správnou výrobu této nezbytné součásti každé kuchyně.
Následující text pochází z roku 1901

Hnětení másla.

Abychom docílili másla, jež vyhovuje jak chutí tak svou náležitou tuhostí a propracovaností, jest třeba vrcení včas ukončiti.

Má se přestati tlouci, když máslové kuličky dosáhly velikosti zrn hrachových a v podobě houbovitých klků na podmáslí plavou. Máslo se pomocí žíněného síta z máselnice vyndá, máselnice se buď podmáslím neb trochou vody vypláchne a tato tekutina se sítem procedí, aby se poslední zbytky másla zachytily.

Máslo musí se dále prohnísti, abychom jej zbavili podmáslí, poněvadž v másle zadržené podmáslí se snadno rozkládá a činí nejen máslo méně trvanlivým, ale i jeho chuť porušuje. Jemné máslo nesmí se ani vodou promývati, ani rukama hnísti.

K hnětení másla používáme dřevěného hnětadla, jako se v mlékárnách všeobecně používá a jež každý truhlář dovede zhotoviti. Hnětadlo jest ve své podstatě válek s podélnými hlubokými rýhami, jimž se máslo na slabě nakloněné ploše provaluje, při čemž vytlačené podmáslí uniká. Jsou také hnětadla otáčivá, jež se klikou v pohyb uvádí. Je-li máslo, jak je z máselnice vyjmeme, příliš měkké, dáme je v cínové přikryté míse na led.

Před každým hnětením se hnětadlo horkou vodou vyvaří a pak studenou vodou zase vychladí. Máslo hnětadlem na placku rozválené se zvláštní dřevěnou lopatkou sejme (nikoli rukou), sbalí a znova prohněte. To se pak dlouho opakuje, až žádné podmáslí více neodchází. Přehnětení jest se chrániti.

Abychom docílili jemného a trvanlivého másla, nelze se bez hnětadla obejiti a nemělo by proto ani v menším hospodářství chyběti.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. srpna 2018


Diskuze k článku „Jak si vyrobit výborné domácí máslo? Prababičky poradí!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.