5227 l 0,60.471913 -35.8024,0.0174 c -28.07075,0 -33.50723,13.34098 -33.50723,32.91645 l 0,43.16657 66.95336,0 -8.71889,67.61203 -58.23447,0 0,173.49132 114.16361,0 c 13.65294,0 24.72385,-11.07082 24.72385,-24.72724 l 0,-398.548952 c 0,-13.658156 -11.06917,-24.72724271 -24.72385,-24.72724271 l -398.548944,0 z" id="Blue_1_" inkscape:connector-curvature="0">
Jaký má býti náš pokrm v létě.
V chladné době roční jest třeba velké části přijatých pokrmů k vyhřívání našeho těla, tedy co paliva, abychom udrželi teplotu těla na nevyhnutelné výši. V letě ale, kdy tělo naše nepoměrně méně tepla do svého okolí vydává, jest tedy potřeba pokrmů menší než v zimě.
Jest to ostatně všeobecně známo, že se v létě méně sní, říkáme, že nám tak nechutná a spíše libujeme si v pokrmech šťavnatých. Máme-li ale tutéž chuť jako v zimě a sníme-li stejné množství pokrmů, nesmí býti tak výživné, neboť přebytečně přijaté a tělem nespotřebované živiny co tuk v těle se usazují. Na to měli by zvláště lidé k tloustnutí náchylní pamatovati a v létě zcela mírně jisti.
Za to ale lidé hubení mají nejlepší příležitost, aby se nejlevnějším způsobem vykrmili; neboť stejné množství potravy, která se v zimě úplně pro potřebu těla spotřebuje, v létě z části co tuk se usazuje.
V teplé době roční, jako v teplých krajinách vůbec, zvýšeno jest jen vydávání potu, kdežto ostatní všecky úkony těla jsou slabší a jmenovitě i činnost ústrojů zažívacích. Jednak jest tedy potřeba přijímání pokrmů v létě menší, jednak zažívací schopnost sama jest oslabena a proto nemáme těžko zažitelné pokrmy přijímati; pokrmy bohaté tukem a bílkovinami mají za následek vážné poruchy zažívadel.
Naše ústroje zažívací jsou v teplé době roční mnohem více k podráždění nakloněny a snadněji onemocní (zvracení, průjem), že mnozí lidé jeví následkem přirozeného pudu odpor proti těžkým a tučným jídlům.
V létě chutnají nám nejlépe potraviny rostlinné, zelenina, ovoce atd., a z mas toliko maso libové, hubené. V našich polohách máme se především varovati v letě hojného požívání masa, poněvadž potraviny bohaté na bílkoviny rozmnožují škodlivým způsobem práci ledvin a jater, čímž snadno onemocnění jater a horečka spodních útrob přivozena býti může. v Těšme se z toho, že právě v letě dostává se nám zcela přiměřených pokrmů v zelenině a brzy i v ovoci. Jako hlavní pokrmy zvláště pozornosti zasl