Měli bychom jíst koňské maso?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Nad touto dodnes kontroverzní otázkou se zamýšlí historický článek z roku 1910. Přečtěte si, k jakým zajímavým výsledkům tehdy došel.
Následující text pochází z roku 1910

Maso koňské.

Je to zcela bezdůvodný, nesmyslný předsudek, který mnoho lidí zdržuje od požíváni koňského masa. Proč je vlastně ta nechuť ku koňskému masu ?

Žádný neví. Každý přece ví, že kůň je nejčistší zvíře a ohledně potravy to nejcitlivější. Požívá jen dobré, zdravé píce a čisté vody, a spíše zahynul by hlady, než by požil těch splašek, na kterých si často pochutnává vepřový i hovězí dobytek.

Chuť koňského masa jen velmi málo se liší od hovězího. Mnohdy jíme koňské maso, aniž o tom víme ; zvláště v uzenkách. Italské salámy jídáme s největší chutí a máme je za lahůdku, a přec neobsahují jiného, než maso oslí a z mezků.

Koňské maso poměrně je to nejvýživnější mezi všemi druhy masa. Obsahujeť 74,50 prct. vody a 25,50 prct. pevných látek ; hovězí maso má však 76 prct. vody a toliko 24 prct. pevných látek ; telecí maso 78,85 prct. vody a 21,15 prct. pevných látek. Dále shledáno bylo v koňském mase 22,20 prct. bílkoviny (svaly tvořící látky dusičnaté), v hovězím pouze 21,96 prct. V pevných látkách koňského masa je až 15 prct. dusičných látek, v hovězím jen 13,5 prct.

Zvlášť silnou a živnou je polévka z koňského masa. Obsahujeť dvakráte tolik rozpuštěných dusičných látek, jako hovězí. Proto v mnohých nemocnicích v Německu nemocným, kteří potřebí mají nejvíce posilující stravy, dává se polévka z koňského masa. Upeče-li se kus masa z nepříliš starého, dobře živeného koně, má co do chuti a vůně jistou podobnost s husím masem, následek to krmení ovsem. Maso z koňů, kteří krmeni byli pouze travou a senem, této chuti nemá.

Kromě toho všeho dá se koňské maso jak syrové, tak i vařené déle udržeti než hovězí. Je to nejzdravější maso. Uhrů, trichinů atd. při koni neznáme, a tuberkulosa přihází se jen v nejřidčích případech. To vše mluví zajisté pro požívání koňského masa — a ještě mnohé jiné mohli bychom uvésti, k čemu obmezené tu místo nestačí, a dokázati, jak mylný a nesmyslný je předsudek, jenž brání lidem požívati masa koňského.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. srpna 2018


Diskuze k článku „Měli bychom jíst koňské maso?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.