Náhražka za máslo
Těší-li se pravé máslo pěkným cenám, což dnes v čase slintavky a kulhavky však není — možno po domácku pro vlastní potřebu připraviti si chutný a lacinější omastek, který by byl dostatečnou náhradou za máslo, asi takto:
Vezme se 1 kg. vepřové slaniny, ta se rozkrájí v kostky a vloží do čisté nádoby ; na to se přidají 4 rozkrájené cibule, které se byly před tím na ohni do hněda opekly.
Nyní se přistaví slanina k ohni a nechá se řádně vypéci. Rozpuštěná slanina se pak procedí, a dříve než vystydne, přimísí se do ní 2 l. čerstvého mléka a půl lžíce rozetřené kuchyňské soli. Smíšenina tato se tak dlouho promíchává, až omastek stydne, načež se zbylá tekutina sleje.
Omastek takto nabytý má velice příjemnou chuť jako máslo, a dá se na dlouhou dobu udržeti. Ostatně, dá se pozůstalý zbytek po slití jakož i cibule upotřebili i jako omastek k některému jídlu; přidá-li se do polévky, obdrží tato lahodnou příchuť.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept našich prababiček, podle kterého si můžete ze slaniny snadno vyrobit levné máslo“