Recepty našich prababiček na poctivé bramborové knedlíky s masem

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Máte rádi bramborové knedlíky na slano? Máme tu pro vás řadu receptů na bramborové knedlíky z roku 1910, určitě je vyzkoušejte a ochutnejte.
Následující text pochází z roku 1910

Bramborové knedlíky české (s krupici).

Asi tucet větších vařených a ustrouhaných bramborů utře se nejprve se 70 g. másla a zadělá pak tuho se dvěmi žloutky, 3 lžícemi smetany, 2 celými vejci, jednu šestinu litru jemné dětské krupice, dobře vyschlé a půlkou žemle neb tvrdého rohlíku na kostky nakrájeného a usmaženého i trochou solí. Knedlíky z toho udělané vaří se ve slané vodě a podávají polité máslem, neb sádlem a smaženou cibulkou.

Může se také vzíti méně másla (jen polovina udaného množství), za to však místo žloutků a vajec 4 celá vejce a trochu více krupičky; žemle a smetana při tom odpadnou; vyžaduje to však bedlivějšího propracování.

Bramborové knedličky smažené.

Asi 10 prostředních bramborů uvařených a oloupaných protři sítem nebo ustrouhej, osol a zadělej se 60 g. mouky a jedním žloutkem nebo i celým vejcem. Knedličky udělané z dobře propracovaného těsta toho obalíš vejcem a strouhanou žemlí i usmažíš na másle do pěkně červena.

Nebo zpěň 90— 100 g. másla a smíchej s 3 vejci, vrchovatým talířem strouhaných vařených bramborů, s trochou soli a kvetu. Knedlíčky podlouhlé, z toho udělané, osmaž bez obalu na másle a přikládej je k hovězí neb skopové pečeni. Také tyto knedličky se obalují někdy vejcem a žemlí, čímž ještě lepší chuti nabývají.

Bramborové knedličky s masem uzeným.

10 bramborů prostředních oloupej, uvař v slané vodě, sceď a ještě za tepla protři sítem; zadělej je pak s celým vejcem a 2 žloutky a s přiměřeným množstvím usekaného masa; těsto dobře rozmíchané vypracuj na mírně pomoučeném vále a knedlíčky z něho udělané obal pak moukou a usmaž na másle.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. srpna 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na poctivé bramborové knedlíky s masem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.