Bramborové vino.
Čtenáři naši dojista již kromě obyčejného vína hroznového okusili víno z jablek, ryvízu, borůvek a j. plodin; že by však víno mohlo býti připravováno z bramborů, na to si asi dosud nepomyslil nikdo z nich. A skutečně je tomu tak. Bramborové víno pochází ze země, kde se vinařský průmysl a výroba různých druhů vín nachází na nejvyšším stupni svého rozkvětu — je to Francie.
Vynálezcem bramborového vína je francouzský odborník Moulin. Způsob výroby tohoto nápoje je tak jednoduchý, že si může každý připraviti doma podobné víno sám.
Za tím účelem třeba brambory rozstrouhat a vylisovat z nich veškerou vodu, aby víno nedostalo špatnou chuť; potom se přidá trochu sladu, následkem jehož se bramborový škrob změní v dextrin a cukrovou šťávu, kterou pak třeba zahřát na 150° C.
Touto teplotou se v bramborové melasse srazí veškeré bílkoviny, které by mohly vyvolati kvašení, a tekutina sama obdrží tím příjemnou chuť. Nato se nechá tekutina vystydnout na 25° a přidá se k ní kvasnic, které se užívají při výrobě šampaňského vína. Další zacházení s výrobkem je stejné jako u přípravy ovocných vín.
Ze 40 kg syrových brambor a 1 kg sladu můžem tak obdržet až 50 l dobrého vína. Víno takové je též velice levné a rozhodně mnohem zdravější než jiné druhy laciných vín, ve kterých je vše možné, co škodí zdraví, vyjímaje vinnou šťávu, která tam schází.
Pokud nám známo, nebyl u nás tento výrobek dosud připraven, a lze tedy jen doporučit provedení příslušných pokusů, které by případně měly v zápětí nový druh užití hojné a levné u nás zemské plodiny, bramborů.
témata článku:
Diskuze k článku „Zapomenutý recept z Francie: víno z brambor! Jak se vyrábělo?“