Různé druhy chleba.
Mexikáné pekou chléb z vajec trojího druhu hmyzu. K tomu cíli pěstují jistý druh ostřice, na niž zmíněný hmyz rád svá vajíčka ukládá. Vajíčka se se stébel rukama shrnují, čistí, suší, drti a prosévají a jako mouka do obchodu přicházejí. Chléb z této mouky upečený jest sice dosti dobrým pokrmem, má ale příchuť rybinou a jest nakyslý.
Jako za starých časů v dobách neúrody pekl se i u nás chléb z kůry, tak peče se ještě dnes na Kamčatce chléb z rozmočené smrkové a březové kůry.
Islanďané si seškrabují se skal tak zvaný islandský mech, melou jej na mouku a opékají na chléb a puding.
V Africe slouží jako přísada k mouce ze zrní sušené a rozmělněné kobylky. Na západním břehu anglickém sbírá se jistý druh mořské trávy, pere se a paří a konečně s moukou ovesnou na chléb spíká.
témata článku:
Diskuze k článku „Ve kterých zemích se peče chléb hmyzu, kůry stromů nebo mechu?“