Historické recepty na sladké dobroty ze švestek

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Máte rádi švestky? Máme tu pro vás řadu historických švestkových receptů z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Pro dobu švestkovou.


Knedlíky švestkové.

Do půllitru mléka rozbijeme jedno celé vejce a dva žloutky, dáme sedm deka rozpuštěného másla, osolíme špetkou soli a zaděláme tím připravenou mouku. Těsto udělejme hezky tuhé a vytloukejme je tak dlouho, až jde od vařečky. Pak je dáme na vál, rozválíme a rozkrájíme na malé kousky, na které klademe po pěkné, zralé švestce.

Švestku dobře se všech stran zaobalíme a pokračujeme, až jsou všecky knedlíky hotovy. — Vyloupané a pecek zbavené švestky do knedlíků dávati se nedoporučuje, poněvadž knedlík nedrží dobře pohromadě a nasákne se vodou. Jsou-li mezi švestkami červivé, poznáme je snadno podle malého otvoru, který vždy při šťopce bývá a takových ovšem neupotřebíme. Hotové knedlíky vpouštíme zvolna do vroucí vody, zamícháme jimi hned zlehounka vařečkou, aby ku dnu nepřilehly ; necháme je asi pět minut povařiti a vybéřeme pak drátěnou lžicí na mísu.

Knedlíky švestkové se pak posypou bud smaženou, strouhanou a s cukrovou moučkou smísenou žemličkou, nebo strouhaným a trochu osoleným tvarohem, nebo konečně i strouhaným perníkem, dobře rozpuštěným máslem omastí a nesou na stůl. Knedlíky švestkové lze též dělati na týž způsob jako višňové, totiž z těsta kvasnicového, k čemuž stačí dvě celá vejce a 2 deka kvasnic. Musí dobře vykynouti.

Koláč švestkový obyčejný.

Do půldruhého litru vlahého mléka rozbijeme tři celá vejce a tři žloutky, dáme 14 deka rozpuštěného másla, dvě deka kvasnic, špetku soli a dobře vše rozkloktáme. Nyní tím zaděláme 56 dekagramů prohřaté mouky, dobře těsto vypracujeme a necháme kynouti.

Když těsto náležitě vykynulo, uděláme z polovice na papíru máslem potřeném koláč, poklademe jej rozloupanými a pecek zbavenými švestkami, posypeme trochu cukrem a vložíme druhou polovici těsta, z něhož jsme přiměřeně velkou placku udělaly, přes švestky. Nyní to necháme dobře vykynouti a upečeme pak v dobře prohřáté troubě zcela zvolně. Upečený koláč posypeme cukrem a nakrájíme na stejné kousky. Prochladlý předložíme k jídlu.

Koláč švestkový jemný.

Na váhu rozdrobíme do 28 dekagramů jemné mouky 35 deka čerstvého studeného másla, dáme k tomu šest žloutků, kávový koflík studené vody, lžíci cukrové moučky, špetku soli. Vše nyní lehce dohromady spracujeme, pěstmi vytlučeme a hotové těsto vložíme pak do ubrousku, v němž je ve studenu necháme půl hodiny odpočinouti.

Potom utvoříme z něho kulatý koláč, kolem něhož uděláme na dva centimetry zvýší těstový okraj. Koláč poklademe půlkami rozloupaných švestek a upečeme v dobře vyhřaté troubě. Jakmile je koláč upečený, posype se hojně cukrem a dá studený na stůl.

Místo švestek může se upotřebiti též buď meruněk, krájených jablek neb broskví.

Švestky v octě k uschování.

Jeden litr dobrého vinného octa necháme povařiti. Potom dáme do něho půl kila cukru a necháme ještě jednou povařiti, při čemž pěnu se tvořící všecku musíme sebrati. U vybraných, pěkných tuhých švestek ustříháme šťopky do polovice, vložíme pak švestky do vroucího octa a necháme je zavařiti, ale jen tak dlouho, co by nepukaly. Pak je opatrně drátěnou lžicí vybéřeme, vložíme do sklenic, šťávu necháme ještě povařiti a vlijeme pak na švestky.

Pro lepší chuť můžeme přidati do octa kůru jednoho citronu, kousek skořice a několik hřebíčků. Vystydlé švestky povážou se pergamenovým papírem a uschovají na zimu. Jest to dobrý a nikoli drahý kompot.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. srpna 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na sladké dobroty ze švestek“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.