Table d’hôte na uhelném trhu v Praze.
Známá pouliční kuchyně pražská s cenami dle trhu potravin málokdy se řídícími.
Ani na novinky si příliš nepotrpí — salátek v březnu a karfiol na nový rok marně bys na ní hledal. Se čtyřmi haléři v kapse můžeš už začít hovořit s paní Nanynkou o úmyslu svém, aspoň částečně se nasytiti.
A opatřila-li tě Fortuna dvacetihalířem, pak jsi pán, hotový kavalír, a můžeš si již poroučeti a upraviti si hostinu bohatou, rozmanitou, v pravdě lucullskou!
Strava vegetariánská — výživné vařivo — převládá, také káva a polévka hojně se servíruje. Ubrousek zastupuje ovšem pouhá dlaň a nože a vidličky, obáváme se, jsou zde také věcí téměř neznámou.
Ale na tvářích všechněch vidíš blaženou spokojenost sytého člověka — a tak mnohý milostpán jda kolem, povzdychne si upřímně: »Šťastní lidé! Kdybych já tak měl jejich hlad!«
témata článku:
Diskuze k článku „Čím jste kdysi v Praze na trhu mohli zahnat hlad?“