Historické recepty na pražený, pálený, makový a bramborový dort

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká kuchařka 1912, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.
Rádi si pochutnáte na výborném dortu? Máme pro vás řadu dnes již zapomenutých receptů na dorty z doby našich prababiček, podle kterých se dorty pekly v roce 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Pražený dort.

Oloupáme a rozsekáme 42 dkg sladkých mandlí a usušíme je na čistém plechu v troubě. Rozkrájíme 14 dkg citronátu na nudličky a rozsekáme na drobounko kůru s jednoho citronu. Dáme na čistý rendlík 42 dkg cukru, přilejeme asi 1½ dcl vody a svaříme cukr do husta, načež přidáme uchystané mandle a 5 dkg převařeného másla. Mícháme pak cukrem a mandlemi, až zhnědnou a se spojí.

Po té přidáme rychle rozkrájený citronát, citronovou kůru i trochu skořice a promícháme je náležitě. Vymažeme melounovou formu mandlovým olejem, vysypeme ji rozsekanými pistáčky, dáme mandle rychle do ní a přitiskneme je citronem celistvým tence a stejně k formě. Pak vyndáme dort za tepla a vložíme jej na plochý talíř.

Pálený dort.

Rozkrájíme drobně 28 dkg oloupaných sladkých mandlí. Dáme na rendlík kousek čerstvého másla a 28 dkg tlučeného cukru a upražíme jej za stálého míchání do světlehněda, načež vsypeme do něho uchystané mandle, přidáme drobnou kůru s celého citronu a necháme vše trochu ještě zpěniti.

Vymažeme melounovou formu mandlovým olejem, vysypeme ji drobně rozkrájenými pistáčky nebo drobnou korou citronovou, vlejeme do ní zpěněný cukr mandlový, rozdělíme jej hezky stejně po celé formě připomáhajíce si citronem a necháme dort vychladnouti. Pak jej pozorně vyklopíme a podáme. (V melounové formě lze i jeden žlábek vždy vyložiti libovolně nakrájenými mandlemi, druhý pistáčky.)

Makový dort.

Utřeme 28 dkg máku jemně a můžeme jej i vodou přivlhčovati. Pák utřeme dobře 37 dkg tlučeného cukru, osm vajec a osm žloutku, přidáme 10 dkg. oloupaných a ustrouhaných sladkých mandlí, trochu tlučené skořice i hřebíčku, drobné citronové kůry a posléze sníh z osmi bílků.

Nebo roztlučeme 3½ dcl máku na drobounko, vsypeme jej na misku, přidáme 28 dkg cukru (utlučeného s kouskem vanilky), deset žloutků, drobnou kůru s půle citronu, trochu tlučené skořice a 5 dkg na drobno rozkrájeného citronátu. Mícháme těstem hodinu, načež přimícháme z bílků sníh.

Vymažeme formu máslem, vysypeme ji strouhanou, prosátou houskou, vlejeme těsto do ní a pečeme dort zvolna hodinu. Pak jej pozorně vyklopíme, potřeme ztlouští rože skořicovým ledem a dáme jej oschnouti do trouby.

Bramborový dort.

Vrazíme do hrnka devět žloutků, přidáme 15½ dkg tlučeného cukru, 14 dkg bramborové mouky a sníh z devíti bílků. Postavíme těsto do velké mísy naplněné (horkou, ne však vařící) vodou a tlučeme jej metlou tři čtvrti hodiny jako sníh. Pak přidáme drobounce usekanou citronovou kůru, nacedíme šťávu z celého citronu a zamícháme.

Vymažeme formu máslem, vysypeme ji piškotovými neb houskovými drobty, vlejeme těsto do ní a necháme je zvolna upéci. (Hlavní věcí je míchání těsta v horké vodě, pročež vychlazuje-li voda při míchání, přiléváme po hrnéčku horké vody.)


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka 1912, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. srpna 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na pražený, pálený, makový a bramborový dort“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.