Polévka ze syrového masa.
Polévka ze syrového masa vyznamenává se velikou výživností, snadno je stravitelna a proto jest výborným pokrmem pro nemocné trpící chorobami zažívadel, jakož i pro nemocné na prsa.
Recept jest jednoduchý:
Vezmeme podlouhlý kus tlustého masa z krmeného vola nebo kus masa skopového — nejlépe z beder — a držíme jej levou rukou pokrytou čistým bílým ubrusem a druhý konec masa položíme na krájecí prkno. Pak škrabeme velmi ostrým nožem z masa drobné oděrky, čím drobnější, tím lépe.
Naškrabané maso dá se do mísy, v níž se má polévka vařiti. Stačí asi 150 g. Tento způsob škrabání má tu výhodu, že vzdor náležitému rozmělnění nic se ze šťávy masové neztratí.
Toto škrabané maso se s odvarem masa zamíchá; avšak tento odvar masový musí býti studený. Tím povstane z odvaru zamícháním s oným škrabaným masem omáčka, která musí ale býti zcela stejnorodá, nesmí se ani sraziti, aniž utvořiti pucky (drobty), aby se pokrm nemocnému nezošklivil. Bude tudíž třeba případně v mase nacházející se vlákna nervů neb svalů vybrati.
Na to se tato masová omáčka lije za stálého míchání zvolna do teplého masového odvaru (silné čisté masové polévky), aby byla pak polévka přiměřené teplá, aniž by ale do varu přišla. Do této polévky možno též přidati dva žloutky a trochu koření.
témata článku:
Diskuze k článku „Polévka se syrovým masem - zázračný recept našich prababiček pro rychlé uzdravení“