Polévka se syrovým masem - zázračný recept našich prababiček pro rychlé uzdravení

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1900, autor neuveden.
Jedli jste někdy polévku se syrovým masem? Podle článku z roku 1900 má jít o skvělý způsob, jak může nemocný člověk zpět nabrat svou sílu. Vyzkoušejte, a dejte nám vědět.
Následující text pochází z roku 1900

Polévka ze syrového masa.

Polévka ze syrového masa vyznamenává se velikou výživností, snadno je stravitelna a proto jest výborným pokrmem pro nemocné trpící chorobami zažívadel, jakož i pro nemocné na prsa.

Recept jest jednoduchý:
Vezmeme podlouhlý kus tlustého masa z krmeného vola nebo kus masa skopového — nejlépe z beder — a držíme jej levou rukou pokrytou čistým bílým ubrusem a druhý konec masa položíme na krájecí prkno. Pak škrabeme velmi ostrým nožem z masa drobné oděrky, čím drobnější, tím lépe.

Naškrabané maso dá se do mísy, v níž se má polévka vařiti. Stačí asi 150 g. Tento způsob škrabání má tu výhodu, že vzdor náležitému rozmělnění nic se ze šťávy masové neztratí.

Toto škrabané maso se s odvarem masa zamíchá; avšak tento odvar masový musí býti studený. Tím povstane z odvaru zamícháním s oným škrabaným masem omáčka, která musí ale býti zcela stejnorodá, nesmí se ani sraziti, aniž utvořiti pucky (drobty), aby se pokrm nemocnému nezošklivil. Bude tudíž třeba případně v mase nacházející se vlákna nervů neb svalů vybrati.

Na to se tato masová omáčka lije za stálého míchání zvolna do teplého masového odvaru (silné čisté masové polévky), aby byla pak polévka přiměřené teplá, aniž by ale do varu přišla. Do této polévky možno též přidati dva žloutky a trochu koření.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1900, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. září 2018


Diskuze k článku „Polévka se syrovým masem - zázračný recept našich prababiček pro rychlé uzdravení“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.