Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Polévka kmínová s chlebem, čočka s volskými oky a okurkou. Ovoce. — Večeře: Studená rýžová kaše s malinovou šťávou.
Úterý.
Oběd: Hovězí polévka s krupicí, hovězí maso, křenová omáčka, červená řípa naložená, švestkové knedlíky. — Večeře: Vejce na měkko, ohléb s máslem.
Středa.
Oběd: Polévka bramborová, lívance. — Večeře: Dušená játra s makarony.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka z rajských jablíček s rýží, telecí kořínek s noky. Ovoce. — Večeře od oběda.
Pátek.
Oběd: Polévka pórová se žemlí, špenát s bramborovými smaženkami, rýžový nákyp s jablky. — Večeře: Smaž. mozeček se žemlí. Okurkový salát.
Sobota.
Oběd: Polévka minutová, klobásy s bramborem a se zelím. — Večeře: Chléb s máslem a medem, mléko.
Neděle.
Oběd: Polévka mozečková, v sobotu uvařená, přírodní řízky, pommes frites, salát z rajských jablíček, banány v čokoládě. — Večeře: Studená mísa: sýr, salám, máslo, rajská jablíčka, vejce.
Marmeláda z rajských jablek.
Uzrálá, pěkně červená jablíčka rozřízneme, dáme na kastrol, rychle za stálého míchání rozvaříme, pak prolisujeme, nato na 1 kg břečky dáme 40 dkg cukru a opět rychle spolu na husto svaříme, aby marmeláda nepozbyla barvy, načež horké vléváme do půllitr, sklenic, vrch posypeme tlučeným jemným cukrem a teprve vychladlé ovážeme a uschováme do vzdušné chladné místnosti.
V zimě pak jen dáme kousek do omáčky a máme ji tak dobrou jako z čerstvých jablíček. Tento způsob je nejlepší.
Marmeláda ze šípků.
Každý šípek rozkrájíme a vnitřek vydloubneme; potom zalijeme vodou a do měkka vaříme; potom protřeme na sítě; mezitím vaříme na 1 kg šípků 60—75 dkg cukru se čtvrt litrem vody do zhouštnutí, načež vložíme do prelisovaných šípků, rychle svaříme, aby marmeláda neztmavěla a ještě teplou dáváme do sklenic. Je výtečná.
Marmeláda z mirabelek nebo špendlíků.
Z čistého ovoce vyloupeme pecky a prolisujeme. Pak dáme rychle povařiti a teprve asi po půl hodině přidáme cukr. Na 1 kg břečky čítá se tři čtvrti až 1 kg cukru, na prudkém ohni za stálého míchání necháme zase půl hodiny, jinak by ztmavěla. Tato marmeláda vyrovná se úplně jak barvou, tak i chuti meruňkové, jenže má tu přednost, . že toto ovoce je mnohem lacinější.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na domácí marmelády a historický jídelníček na celý týden“