Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rok 1922: Proč se nejlepší příbory vyrábí ze stříbra?: Plánujete darovat někomu k Vánocům sadu opravdu…
Plánujete darovat někomu k Vánocům sadu opravdu kvalitních jídelních příborů? V tom případě by vás mohl zajímat důvod, proč se jako výrobní materiál na nejkvalitnější příbory používá stříbro. Vysvětlí vám to článek z roku 1922.
Lidové noviny - 1922, autor neuveden.
Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček: Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k…

Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček

[ téma: 1912, kuchařka, Vánoce, tradice ]
Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud se doma nechcete spokojit s průmyslovou vánočkou z obchodu, tak pro vás máme hned tři recepty na dokonalou českou vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Článek obsahuje i návod jak se vánočka plete.
M. D. Rettigové velká kuchařka 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček: Milujete vánoční medové perníčky? Připravte…

Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček

[ téma: 1930, recepty, vánoce, pečení ]
Milujete vánoční medové perníčky? Připravte si je podle receptu z roku 1930! Na výběr máte klasické domácí perníčky pro všechny nebo speciální perník k vínu pro dospělé. Zaručeně si na nich pochutnáte a osladíte si s nimi nadcházející Vánoce a konec roku.
Pozor - 1930, autor -F-
Rok 1903: Kyselé přivítání českých cukrářů ve Vídni: Jaké to za dávných časů Rakousko-uherské…

Rok 1903: Kyselé přivítání českých cukrářů ve Vídni

[ téma: 1903, Rakousko, monarchie, historie ]
Jaké to za dávných časů Rakousko-uherské monarchie bývalo, když se ve Vídni setkávali česky mluvící Češi se svými německy mluvícími oborovými kolegy z Rakouska? Jak vám ukáže článek z roku 1903, tak k ideálu to mělo často velmi daleko.
Národní listy - 1903, autor neuveden.
Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček: Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak…

Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček

[ téma: 1906, recept, uzení, vaření, maso ]
Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak se připravovalo před více jak sto lety? Zkuste si ho připravit podle našeho receptu z roku 1906 a zaručeně si pochutnáte.
Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.
Rok 1912: Šokující skandál na jatkách v USA: Zdá se vám, že maso prodávané v obchodech není…

Rok 1912: Šokující skandál na jatkách v USA

[ téma: 1912, skandál, maso, USA ]
Zdá se vám, že maso prodávané v obchodech není vždy prvotřídní kvality? V tom případě vás určitě zaujme článek z roku 1912, popisující odhalený skandál týkající se zpracování masa v amerických jatkách. Zajímavý byl i postoj, jak se k tomuto problému postavili tehdejší politici.
Řeznické listy - 1912, autor neuveden.
Rok 1900: Stížnosti na pálenku dodnes známého jména: Máte rádi destiláty, pálenky a slivovice?…

Rok 1900: Stížnosti na pálenku dodnes známého jména

[ téma: 1900, alkohol, podvod, palírna ]
Máte rádi destiláty, pálenky a slivovice? Článek z roku 1900 vás seznámí se stížnostmi na kvalitu alkoholu jednoho tehdejšího palírníka, který se snažil své zákazníky nejrůznějšími způsoby podvádět.
Lidové noviny - 1900, autor neuveden.
Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků: Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v…

Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků

[ téma: 1910, jídlo, uzeniny, trvanlivost ]
Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v běžné pokojové teplotě několik let? A za tu dobu se nezkazí, ani když je nakrojená a částečně snědená? Přesně takové zázračné buřty, vyrobené hlavně pro potřeby vojáků, vám představí článek z roku 1910. Měli byste odvahu je ochutnat?
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel: V dnešní době je celkem náročné najít…

Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel

[ téma: 1913, potraviny, palmový olej, zdraví ]
V dnešní době je celkem náročné najít potraviny, které neobsahují palmový olej. Přitom to není až tak dávno, kdy měl palmový olej pověst odpudivé a v potravinářství zcela nepoužitelné látky. Článek z roku 1913 vás seznámí s objevem, který tuto situaci změnil.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913: Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso…

Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913

[ téma: 1913, maso, jídlo, zajímavosti ]
Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso je něco, čemu se nejrůznější výzkumníci věnují již velmi dlouho. Článek z roku 1913 vás seznámí s českým vynálezem, který měl tento problém konečně definitivně vyřešit. Myslíte, že se mu to skutečně podařilo?
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 11 | 12 [ 13 ]  14 | 15 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.