Plánujete darovat někomu k Vánocům sadu opravdu kvalitních jídelních příborů? V tom případě by vás mohl zajímat důvod, proč se jako výrobní materiál na nejkvalitnější příbory používá stříbro. Vysvětlí vám to článek z roku 1922.
Lidové noviny - 1922, autor neuveden.Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček
[ téma: 1912, kuchařka, Vánoce, tradice ]Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud se doma nechcete spokojit s průmyslovou vánočkou z obchodu, tak pro vás máme hned tři recepty na dokonalou českou vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Článek obsahuje i návod jak se vánočka plete.
M. D. Rettigové velká kuchařka 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček
[ téma: 1930, recepty, vánoce, pečení ]Milujete vánoční medové perníčky? Připravte si je podle receptu z roku 1930! Na výběr máte klasické domácí perníčky pro všechny nebo speciální perník k vínu pro dospělé. Zaručeně si na nich pochutnáte a osladíte si s nimi nadcházející Vánoce a konec roku.
Pozor - 1930, autor -F-Rok 1903: Kyselé přivítání českých cukrářů ve Vídni
[ téma: 1903, Rakousko, monarchie, historie ]Jaké to za dávných časů Rakousko-uherské monarchie bývalo, když se ve Vídni setkávali česky mluvící Češi se svými německy mluvícími oborovými kolegy z Rakouska? Jak vám ukáže článek z roku 1903, tak k ideálu to mělo často velmi daleko.
Národní listy - 1903, autor neuveden.Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček
[ téma: 1906, recept, uzení, vaření, maso ]Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak se připravovalo před více jak sto lety? Zkuste si ho připravit podle našeho receptu z roku 1906 a zaručeně si pochutnáte.
Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.Rok 1912: Šokující skandál na jatkách v USA
[ téma: 1912, skandál, maso, USA ]Zdá se vám, že maso prodávané v obchodech není vždy prvotřídní kvality? V tom případě vás určitě zaujme článek z roku 1912, popisující odhalený skandál týkající se zpracování masa v amerických jatkách. Zajímavý byl i postoj, jak se k tomuto problému postavili tehdejší politici.
Řeznické listy - 1912, autor neuveden.Rok 1900: Stížnosti na pálenku dodnes známého jména
[ téma: 1900, alkohol, podvod, palírna ]Máte rádi destiláty, pálenky a slivovice? Článek z roku 1900 vás seznámí se stížnostmi na kvalitu alkoholu jednoho tehdejšího palírníka, který se snažil své zákazníky nejrůznějšími způsoby podvádět.
Lidové noviny - 1900, autor neuveden.Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků
[ téma: 1910, jídlo, uzeniny, trvanlivost ]Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v běžné pokojové teplotě několik let? A za tu dobu se nezkazí, ani když je nakrojená a částečně snědená? Přesně takové zázračné buřty, vyrobené hlavně pro potřeby vojáků, vám představí článek z roku 1910. Měli byste odvahu je ochutnat?
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel
[ téma: 1913, potraviny, palmový olej, zdraví ]V dnešní době je celkem náročné najít potraviny, které neobsahují palmový olej. Přitom to není až tak dávno, kdy měl palmový olej pověst odpudivé a v potravinářství zcela nepoužitelné látky. Článek z roku 1913 vás seznámí s objevem, který tuto situaci změnil.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913
[ téma: 1913, maso, jídlo, zajímavosti ]Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso je něco, čemu se nejrůznější výzkumníci věnují již velmi dlouho. Článek z roku 1913 vás seznámí s českým vynálezem, který měl tento problém konečně definitivně vyřešit. Myslíte, že se mu to skutečně podařilo?
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.