V hlavách úředníků občas vzniknou velmi zvláštní nápady. Jedním z nich bylo nařízení, zakazující německým pekařům péci koláče - což vedlo ke vzniku černého trhu s ilegálními koláčky. Více o tehdejších problémech pekařů se státní mocí vám prozradí článek z roku 1920.
Národní listy - 1920, autor neuveden.Co může znamenat zvýšený zájem o koňské maso
[ téma: 1905, maso, koně, peníze ]Máte rádi koňské maso, nebo se vám naopak představa konzumace koniny hnusí? Článek z roku 1905 vám prozradí, proč v té době vzrůstala poptávka po masu z koní i kam až by to mohlo vést.
Pozor - 1905, autor neuveden.Zapomenutý recept na pravé anglické suchary
[ téma: 1901, recept, suchary, vaření ]Hledáte nějakou chutnou a přitom levnou pochoutku pro děti i dospělé? V tom případě určitě vyzkoušejte náš recept z roku 1901 na pravé anglické suchary.
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe
[ téma: 1905, vaření, servírování, kuchyně ]Dáváte si při vaření pozor, aby podávané jídlo vypadalo co nejlépe? V tom případě by se vám určitě mohly hodit rady na styling podávaných pokrmů z roku 1905. Už naše prababičky totiž věděly, že i vzhled jídla ovlivňuje celkový dojem z jídla.
Česká hospodyně - 1905, autor neuveden.Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé
[ téma: 1929, léto, osvěžení, recepty, nápoje ]Dali byste si osvěžující studenou kávu, pomerančový střik nebo třeba alkoholovou whisky po pány podle receptů z roku 1929? Pokud máte doma klasickou sifonovou láhev nebo některou z jejich modernějších variant jako je třeba SodaStream, tak to klidně můžete vyzkoušet.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.Proč každé máslo chutná jinak? Může za to krmivo
[ téma: 1903, potraviny, kvalita, jídlo ]V obchodech se dají koupit desítky různých druhů másel. Kromě toho, že se liší cenou, je u nich často rozdíl jak v chuti, tak i v roztíratelnosti. Velký podíl na tom má krmení, které krávy dostávají. Podrobnosti o vlivu krmiva pro dojnice na kvalitu másla vám prozradí článek z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí
[ téma: 1901, recept, aspik, kuchyně ]Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si podle historického receptu z roku 1901 sami připravit poctivý domácí aspik, který nejenom výborně chutná, ale zároveň vás posilní v případě nemoci nebo únavy. Sami uvidíte, že s dnes prodávaným sulcem se jeho dokonalá chuť vůbec nedá srovnávat.
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.Jídla, která dokáží změnit lidskou povahu
[ téma: 1907, chování, jídlo, povaha ]Zajímá vás, jaké potraviny dokáží ovlivnit chování lidí a změní je na odvážné, divoké, hloupé nebo například podrážděné? Článek z roku 1907 vás s takovými druhy jídel seznámí.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy
[ téma: 1913, klobásy, maso, recepty ]Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u klobás dosáhnou kromě báječné chuti i jejich krásnou barvu, tak můžete zkusit použít recept dávných řezníků a uzenářů z roku 1913.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.Zapomenutý recept na sladké domácí bonbony
[ téma: 1907, recept, bonbony, děti ]Chcete dětem udělat radost a nabídnout jim neznámé sladké mlsání? Zkuste jim připravit bonbony, na kterých si v dobách svého dětství pochutnávali už naši pradědečkové a prababičky. Podle receptu z roku 1907 můžete vyzkoušet čokoládové, kávové, citrónové, pomerančové, vanilkové a malinové bonbony.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.