Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Nový problém: vaření v chudých dělnických rodinách: Začátek minulého století světu přinesl velké…
Začátek minulého století světu přinesl velké množství chudých dělnických rodin s řadou do té doby neznámých problémů - včetně problémů se stravou a vařením. Článek z roku 1904 vám přiblíží o co přesně šlo a jak se v tomto ohledu postavení dělnických rodin lišilo například od rolnických rodin.
Český hospodyně - 1904, autorka Marie Součková.
Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let: Milujete vůni čerstvě upečeného chleba?…

Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let

[ téma: 1910, chléb, historie, potraviny ]
Milujete vůni čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vás podrobně seznámí s tím, jak se už od dávných dob tato tradiční součást lidské stravy připravuje.
Epocha 1910, autor —ý.
Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto: Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v…

Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto

[ téma: 1905, recept, Itálie, rizoto ]
Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v Čechách připravovalo rizoto? Článek z roku 1905 vám přináší detailně popsaný recept, jak tehdy naše prababičky rizoto (nebo chcete-li risotto) vařily.
Česká hospodyně - 1905, autorka Marie Součková.
Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory: Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z…

Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory

[ téma: 1919, historie, recepty, jídlo, brambory ]
Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z bramborových receptů z roku 1919, které vám přinášíme. Můžete vyzkoušet jak naše prababičky připravovaly brambory po americku, hanácku, berlínsku nebo francouzsku. Ochutnat ale můžete i výtečnou bramborovou kašovinu se sýrem.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně: Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného…

Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně

[ téma: 1910 ]
Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vám podrobně popíše, jak v této době fungovaly nejmodernější pekárny a jak se v nich pekl chléb. Myslíte, že byl takto upečený chléb lepší, než jaký nám dnes pečou současné velkopekárny?
Epocha 1910, autor —ý.
Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj: Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si…

Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj

[ téma: 1904, recept, nápoj, osvěžení ]
Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si připravit chladivý nealkoholický nápoj z kopřiv, zázvoru a citronu podle receptu z roku 1904.
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.
Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček: Zůstala vám po letošních Velikonocích bez…

Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček

[ téma: 1897, recept, vejce, velikonoce ]
Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.
Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.
Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc: Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z…

Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc

[ téma: 1929, recepty, velikonoce, historie, vaření, domácnost ]
Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z doby našich prababiček? Přinášíme vám jídelníček z roku 1929 na Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonočního pondělí. Navíc můžete vyzkoušet řadu receptů na sladká i masová velikonoční jídla.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst: Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i…

Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst

[ téma: 1914, jídlo, zdraví, děti, stravování ]
Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i dospělých? A máme jíst vše, nebo přejít na čistě vegetariánskou stravu? Názor profesora Borosiniho na téma jídlo vám přiblíží článek z roku 1914.
Eva - 1914, autor neuveden.
Česká kuchyně a vznik Československa: jak se české jídlo změnilo po roce 1918: Myslíte si, že paprika, ovesná kaše nebo třeba…

Česká kuchyně a vznik Československa: jak se české jídlo změnilo po roce 1918

[ téma: 1938, kuchyně, recepty, historie, republika, jídlo ]
Myslíte si, že paprika, ovesná kaše nebo třeba zeleninový salát jsou běžnou součástí tradiční české kuchyně už od nepaměti? Omyl. Článek z roku 1938 vám ukáže, že vznik samostatného Československa změnil kuchyň našich prababiček více, než byste čekali.
Přítomnost - 1938, autorka Milena Jesenská.
Listování: předcházející  | 14 | 15 [ 16 ]  17 | 18 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.