Začátek minulého století světu přinesl velké množství chudých dělnických rodin s řadou do té doby neznámých problémů - včetně problémů se stravou a vařením. Článek z roku 1904 vám přiblíží o co přesně šlo a jak se v tomto ohledu postavení dělnických rodin lišilo například od rolnických rodin.
Český hospodyně - 1904, autorka Marie Součková.Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let
[ téma: 1910, chléb, historie, potraviny ]Milujete vůni čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vás podrobně seznámí s tím, jak se už od dávných dob tato tradiční součást lidské stravy připravuje.
Epocha 1910, autor —ý.Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto
[ téma: 1905, recept, Itálie, rizoto ]Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v Čechách připravovalo rizoto? Článek z roku 1905 vám přináší detailně popsaný recept, jak tehdy naše prababičky rizoto (nebo chcete-li risotto) vařily.
Česká hospodyně - 1905, autorka Marie Součková.Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory
[ téma: 1919, historie, recepty, jídlo, brambory ]Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z bramborových receptů z roku 1919, které vám přinášíme. Můžete vyzkoušet jak naše prababičky připravovaly brambory po americku, hanácku, berlínsku nebo francouzsku. Ochutnat ale můžete i výtečnou bramborovou kašovinu se sýrem.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně
[ téma: 1910 ]Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vám podrobně popíše, jak v této době fungovaly nejmodernější pekárny a jak se v nich pekl chléb. Myslíte, že byl takto upečený chléb lepší, než jaký nám dnes pečou současné velkopekárny?
Epocha 1910, autor —ý.Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj
[ téma: 1904, recept, nápoj, osvěžení ]Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si připravit chladivý nealkoholický nápoj z kopřiv, zázvoru a citronu podle receptu z roku 1904.
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček
[ téma: 1897, recept, vejce, velikonoce ]Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.
Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc
[ téma: 1929, recepty, velikonoce, historie, vaření, domácnost ]Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z doby našich prababiček? Přinášíme vám jídelníček z roku 1929 na Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonočního pondělí. Navíc můžete vyzkoušet řadu receptů na sladká i masová velikonoční jídla.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst
[ téma: 1914, jídlo, zdraví, děti, stravování ]Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i dospělých? A máme jíst vše, nebo přejít na čistě vegetariánskou stravu? Názor profesora Borosiniho na téma jídlo vám přiblíží článek z roku 1914.
Eva - 1914, autor neuveden.Česká kuchyně a vznik Československa: jak se české jídlo změnilo po roce 1918
[ téma: 1938, kuchyně, recepty, historie, republika, jídlo ]Myslíte si, že paprika, ovesná kaše nebo třeba zeleninový salát jsou běžnou součástí tradiční české kuchyně už od nepaměti? Omyl. Článek z roku 1938 vám ukáže, že vznik samostatného Československa změnil kuchyň našich prababiček více, než byste čekali.
Přítomnost - 1938, autorka Milena Jesenská.