Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Oves v české kuchyni? Pouze nouzová náhražka potravin z doby první světové války!: Oves dnes pokládáme za tradiční a navíc zdravou…
Oves dnes pokládáme za tradiční a navíc zdravou součást stravy, která se na našem území jedla snad odjakživa. Jak vám ale ukáže článek z roku 1917, tak před „velkou válkou“ se tu oves, ovesná kaše nebo ovesná rýže jedla jen výjimečně a až válečná nouze udělala z ovsa užitečnou náhražku za jiné potraviny.
Lidové noviny - 1917, autor neuveden.
Rok 1913: Drzý názor slavného spisovatele na „vyhlášenou“ francouzskou kuchyni: Francouzská kuchyně je po celém světě…

Rok 1913: Drzý názor slavného spisovatele na „vyhlášenou“ francouzskou kuchyni

[ téma: 1913, francouzská kuchyně, vaření, kritika ]
Francouzská kuchyně je po celém světě vyhlášena svou kvalitou a jedinečností. Článek z roku 1913 vám ale ukáže, že někteří slavní lidé měli na kuchaře ve Francii zcela jiný názor. Zajímá vás, co tamním kuchařům tehdy vyčítal spisovatel Eugène Marcel Prévost.
Hlas lidu - 1913, autor neuveden.
Recepty našich prababiček na ovocné sorbety: Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety?…

Recepty našich prababiček na ovocné sorbety

[ téma: 1925, sorbet, zmrzlina, recepty ]
Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety? Vyzkoušejte recepty z roku 1925, podle kterých si můžete snadno připravit broskvový, hruškový, jablečný, pomerančový nebo rebarborový (reveňový) sorbet. Dobrou chuť.
Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podniků
Rok 1908: Kvůli falšování masa a neskutečné špíně skončil řezník z Hradčan ve vězení: Někteří lidé si myslí, že „dříve bylo…

Rok 1908: Kvůli falšování masa a neskutečné špíně skončil řezník z Hradčan ve vězení

[ téma: 1908, kvalita potravin, maso, řezník, vězení ]
Někteří lidé si myslí, že „dříve bylo všechno lepší“. A to včetně potravin, kdy byla vysoká kvalita masa a masných výrobků otázkou cti každého řezníka. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že to rozhodně neplatilo vždy. Zajímá vás, jak se tehdy zpracovávalo maso v jednom řeznictví na Hradčanech a jaký trest za to nakonec řezník dostal?
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.
Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!: Máte rádi „koninu“, nebo se vám naopak z…

Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!

[ téma: 1908, kůň, koňské maso, drahé potraviny ]
Máte rádi „koninu“, nebo se vám naopak z představy konzumace koňského masa zvedá žaludek? Článek z roku 1908 vám ukáže, že se vám po konzumaci koňského masa skutečně může udělat zle. V té době totiž lidé začali konzumovat maso z koní kvůli vysokým cenám hovězího a vepřového masa.
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.
Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908: Myslíte, že umíte správně vařit? Historický…

Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908

[ téma: 1908 ]
Myslíte, že umíte správně vařit? Historický článek z roku 1908 vám nabízí řadu dodnes užitečných a možná i překvapivých rad, které vám s vařením mohou pomoci i dnes.
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.
Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči: Čokoládu má rád snad každý. Viděli jste ale…

Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči

[ téma: 1898, čokoláda, výstava, Praha ]
Čokoládu má rád snad každý. Viděli jste ale někdy na vlastní oči kompletní proces její výroby, a to včetně pražení kakaových zrn na úplném začátku? Maximálně tak v televizi nebo na Youtube. V roce 1898 mohl ale kompletní výrobu nejlepší české čokolády spatřit každý, kdo vyrazil na výstavu do Prahy.
Národní listy - 1898, autor neuveden.
Jak zhubnout do plavek? Zkuste dietní recepty z roku 1925: Prázdniny a dovolené jsou tu už doslova za pár…

Jak zhubnout do plavek? Zkuste dietní recepty z roku 1925

[ téma: 1925, dieta, recepty, hubnutí ]
Prázdniny a dovolené jsou tu už doslova za pár dnů a vy potřebujete na poslední chvíli zhubnout do plavek? Nabízíme vám řadu dodnes platných dietních rad ohledně stravování z roku 1925, které by vám mohly s redukcí váhy pomoci i dnes.
Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podniků
Rok 1928: Stalin před strachem z hladomoru ustoupil a povolil v Rusku soukromé zemědělství: Rusko bylo kdysi mimořádně úrodnou zemí. Po…

Rok 1928: Stalin před strachem z hladomoru ustoupil a povolil v Rusku soukromé zemědělství

[ téma: 1928, hladomor, Rusko, Stalin, SSSR ]
Rusko bylo kdysi mimořádně úrodnou zemí. Po násilím vynucované kolektivizaci se to ale rapidně změnilo a nad Sovětským svazem se začal vznášet přízrak hladomoru. Historický článek z roku 1928 vám ukáže, k jakým radikálním změnám v pravidlech fungování země proto tehdy Stalin přistoupil.
Národní listy - 1928, autor S. Varšavský
Jak se určuje kvalita mouky? Je to složitější, než se může zdát: Víte, jak se rozpoznává kvalita mouky, podle…

Jak se určuje kvalita mouky? Je to složitější, než se může zdát

[ téma: 1929, mouka, kvalita ]
Víte, jak se rozpoznává kvalita mouky, podle které se rozděluje do jednotlivých třída jakosti? Historický článek z roku 1929 vám ukáže, že tento proces hodnocení mouky je překvapivě složitý a přitom ne zcela jednoznačný. K rozpoznání nejlepší mouky se tehdy používala voda, ale i různé chemikálie.
Lidové noviny - 1929, autor bg.
Listování: předcházející  | 1 [ 2 ]  3 | 4 | 5 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.