Oves v české kuchyni? Pouze nouzová náhražka potravin z doby první světové války!
[ téma: 1917, oves, potraviny, náhražky, válka ]Oves dnes pokládáme za tradiční a navíc zdravou součást stravy, která se na našem území jedla snad odjakživa. Jak vám ale ukáže článek z roku 1917, tak před „velkou válkou“ se tu oves, ovesná kaše nebo ovesná rýže jedla jen výjimečně a až válečná nouze udělala z ovsa užitečnou náhražku za jiné potraviny.
Lidové noviny - 1917, autor neuveden.Rok 1913: Drzý názor slavného spisovatele na „vyhlášenou“ francouzskou kuchyni
[ téma: 1913, francouzská kuchyně, vaření, kritika ]Francouzská kuchyně je po celém světě vyhlášena svou kvalitou a jedinečností. Článek z roku 1913 vám ale ukáže, že někteří slavní lidé měli na kuchaře ve Francii zcela jiný názor. Zajímá vás, co tamním kuchařům tehdy vyčítal spisovatel Eugène Marcel Prévost.
Hlas lidu - 1913, autor neuveden.Recepty našich prababiček na ovocné sorbety
[ téma: 1925, sorbet, zmrzlina, recepty ]Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety? Vyzkoušejte recepty z roku 1925, podle kterých si můžete snadno připravit broskvový, hruškový, jablečný, pomerančový nebo rebarborový (reveňový) sorbet. Dobrou chuť.
Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podnikůRok 1908: Kvůli falšování masa a neskutečné špíně skončil řezník z Hradčan ve vězení
[ téma: 1908, kvalita potravin, maso, řezník, vězení ]Někteří lidé si myslí, že „dříve bylo všechno lepší“. A to včetně potravin, kdy byla vysoká kvalita masa a masných výrobků otázkou cti každého řezníka. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že to rozhodně neplatilo vždy. Zajímá vás, jak se tehdy zpracovávalo maso v jednom řeznictví na Hradčanech a jaký trest za to nakonec řezník dostal?
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!
[ téma: 1908, kůň, koňské maso, drahé potraviny ]Máte rádi „koninu“, nebo se vám naopak z představy konzumace koňského masa zvedá žaludek? Článek z roku 1908 vám ukáže, že se vám po konzumaci koňského masa skutečně může udělat zle. V té době totiž lidé začali konzumovat maso z koní kvůli vysokým cenám hovězího a vepřového masa.
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908
[ téma: 1908 ]Myslíte, že umíte správně vařit? Historický článek z roku 1908 vám nabízí řadu dodnes užitečných a možná i překvapivých rad, které vám s vařením mohou pomoci i dnes.
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči
[ téma: 1898, čokoláda, výstava, Praha ]Čokoládu má rád snad každý. Viděli jste ale někdy na vlastní oči kompletní proces její výroby, a to včetně pražení kakaových zrn na úplném začátku? Maximálně tak v televizi nebo na Youtube. V roce 1898 mohl ale kompletní výrobu nejlepší české čokolády spatřit každý, kdo vyrazil na výstavu do Prahy.
Národní listy - 1898, autor neuveden.Jak zhubnout do plavek? Zkuste dietní recepty z roku 1925
[ téma: 1925, dieta, recepty, hubnutí ]Prázdniny a dovolené jsou tu už doslova za pár dnů a vy potřebujete na poslední chvíli zhubnout do plavek? Nabízíme vám řadu dodnes platných dietních rad ohledně stravování z roku 1925, které by vám mohly s redukcí váhy pomoci i dnes.
Kniha kuchařských předpisů - 1925, autoři šéfové kuchyní předních pražských podnikůRok 1928: Stalin před strachem z hladomoru ustoupil a povolil v Rusku soukromé zemědělství
[ téma: 1928, hladomor, Rusko, Stalin, SSSR ]Rusko bylo kdysi mimořádně úrodnou zemí. Po násilím vynucované kolektivizaci se to ale rapidně změnilo a nad Sovětským svazem se začal vznášet přízrak hladomoru. Historický článek z roku 1928 vám ukáže, k jakým radikálním změnám v pravidlech fungování země proto tehdy Stalin přistoupil.
Národní listy - 1928, autor S. VaršavskýJak se určuje kvalita mouky? Je to složitější, než se může zdát
[ téma: 1929, mouka, kvalita ]Víte, jak se rozpoznává kvalita mouky, podle které se rozděluje do jednotlivých třída jakosti? Historický článek z roku 1929 vám ukáže, že tento proces hodnocení mouky je překvapivě složitý a přitom ne zcela jednoznačný. K rozpoznání nejlepší mouky se tehdy používala voda, ale i různé chemikálie.
Lidové noviny - 1929, autor bg.