Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?
[ téma: 1916, kvalita potravin, uzeniny, soud, pokuta ]Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety s kvalitou potravin a poctivostí řezníků, kteří by si „jistě nedovolili“ prodávat zkažené masové výrobky? Článek z roku 1916 vám ukáže, že problémy s kvalitou masných potravin u nás bývaly už za časů Rakousko-uherské monarchie.
Národní listy - 1916, autor neuveden.Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!
[ téma: 1906, ceny masa, prasata, vepřové ]Média dnes často řeší, proč jsou u nás potraviny dražší než v zahraničí. „Kdo za to může,“ že nedokážeme maso, ovoce ani zeleninu produkovat a následně prodávat tak levně, jako to zvládají zahraniční zemědělci? Jak vám ukáže článek z roku 1906, tak stejné to u nás bylo už za Rakousko-Uherska.
Národní listy - 1906, autor neuveden.Recepty z roku 1923: Ananasové kompoty, šťávy, rosoly a marmelády
[ téma: 1923, ananas, tropické ovoce, recepty ]Pokládáte ananas za luxusní tropické ovoce, které se tu dříve určitě nedalo koupit? V tom případě vás jistě překvapí recepty z roku 1923, které ananasy popisují jako v zimě zcela běžně dostupné ovoce. Zkusíte ochutnat, jaké sladké ananasové dobroty dokázaly naše prababičky před sto lety uvařit?
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček
[ téma: 1930, zákusky, recepty, větrník, sníh ]Máte chuť na nějaký výborný zákusek v kvalitě, jakou si v běžné cukrárně rozhodně nekoupíte? Zkuste si podle receptu z roku 1930 připravit výborné větrníky, nebo jak říkaly naše prababičky, větráčky. Jistě nebudete litovat.
Národní listy - 1930, autor neuveden.Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky
[ téma: 1932, kaše, vaření, zdravá strava ]Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i mnoho dospělých. Umíte ale připravit krupicovou kaši tak, aby byla nejen chutná, ale i dobře stravitelná pro nemocné? Dokážete připravit slanou krupicovou kaši, která se skvěle hodí i jako příloha k masu? Náš recept na krupicovou kaši z roku 1932 vám s tím pomůže.
Lidové noviny - 1932, autor M. Ú.Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?
[ téma: 1933, kuchyně, kuchyňská linka, vaření ]Jak měla v roce 1933 vypadat dokonalá kuchyně našich prababiček, aby se jim tam co nejlépe vařilo? Z čeho měla být kuchyňská deska nebo jaký typ šuplíků byl do kuchyně nejlepší? Všechny tyto důležité a dodnes platné otázky týkající se kuchyňského nábytku a vybavení vám zodpoví dobový článek.
Lidové noviny - 1933, autorka Marja Rok 1917: Překvapivá náhražka drahé kávy: chřest!
[ téma: 1917, chřest, káva, válka, náhražky potravin ]Dnes má chřest pověst drahé a luxusní pochoutky, v dávných časech to byla ale poměrně běžná česká zelenina. Historický článek z roku 1917 vám ukáže, jakým překvapivým způsobem se chřest využíval v čase první světové války, když byla pravá káva nedostatková.
Lidové noviny - 1917, autor neuveden.Leden v kuchyni našich prababiček: domácí zabíjení selat, stahování zajíců a škubání bažantů
[ téma: 1923, recepty, sele, zajíc, koroptev ]Vaření bylo pro naše prababičky daleko náročnější, než jak to známe dnes. Článek z roku 1923 vám ukáže, s čím vším si musely tehdejší hospodyňky poradit. Dokážete si například představit, že si koupíte živé selátko a sami si ho doma zabijete? A právě k podobných činnostem vám dá následující článek návod.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Proč dávat dětem kakao a jak kakao správně připravit?
[ téma: 1936, kakao, děti, čokoláda ]Vaříte doma dětem nebo i sobě opravdové kakao, nebo si přípravu tohoto oblíbeného nápoje zjednodušujete granulovanými výrobky typu „Granko“? Článek z roku 1936 vám ukáže, proč je kakao pro děti tak zdravé a jak by se mělo správné a chutné kakao připravovat.
České slovo - 1936, autor m.v.Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin
[ téma: 1923, jeřabiny, recepty, zima ]Máte někde poblíž stromy, na kterých namrzly jeřabiny? Kuchařka z roku 1923 vám nabízí recepty, jak z takových jeřabin připravit jeřabinový likér, jeřabinovou marmeládu a jeřabinových kompot. Díky velkému množství vitamínů v jeřabinách půjde nejenom o chutné, ale hlavně i zdravé pochoutky!
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.