Dali byste si k obědu divokého vrabce nebo domácího holuba? Pro naše předky to byla celkem běžná součást jejich jídelníčku. Článek z roku 1906 vám prozradí, jak tehdy bývali tito ptáci připravováni k jídlu.
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.Recepty na ovocné máslo a ovocnou huspeninu, zdravé pochoutky z doby našich prababiček
[ téma: 1903, ovoce, jablka, hrušky, máslo ]Hledáte inspiraci jak využít ovoce a připravit z něj něco chutného, zdravého a zároveň i trvanlivého? Zkuste si připravit výtečné ovocné máslo a ovocnou huspeninu (ovocné želé) podle historických receptů z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.Trvanlivost čerstvého másla - trik našich prababiček, jak jí prodloužit v parném létě
[ téma: 1903, máslo, léto, trvanlivost ]Jak naše prababičky zajišťovaly, aby jim čerstvé máslo v parném létě vydrželo i bez možnosti uchovávat ho v tehdy nedostupné elektrické ledničce? Návod na prodloužení trvanlivosti másla vám přináší náš historický článek z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček
[ téma: 1918, chléb, slad ]Milujete čerstvý a voňavý domácí chléb? Zkuste si doma připravit sladový chléb podle receptu z roku 1918.
Česká hospodyně 1918, autor neuveden.Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety
[ téma: 1909, polévka, vývar, bujon ]Používáte v kuchyni kupovaný masový vývar, nebo si děláte vlastní? Článek z roku 1909 vám ukáže, jaké vývary si tehdejší hospodyňky mohly koupit v obchodě.
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.Recept na domácí medový ocet z doby našich prababiček
[ téma: 1907, med, ocet ]Používáte v kuchyni klasický vinný ocet? Zkuste si sami podle původního historického receptu z roku 1907 vyrobit lepší druh octa - ocet medový.
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček
[ téma: 1903, svíčková, omáčka, recepty ]Máte rádi svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou? Zkuste si toto tradiční a dodnes oblíbené jídlo připravit podle receptu z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.Krokodýlí polévka aneb jak může psychika změnit chuť jídla
[ téma: 1902, jídlo, psychika ]Myslíte že by vám chutnala krokodýlí polévka více nebo méně, než třeba běžný masový vývar? Zajímavý pokus s vnímáním chuti jídla vám popíše historický článek z roku 1902.
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.V jakém nádobí vařily naše prababičky
[ téma: 1902, nádobí, kuchyně ]Jaké hrnce a nádobí používaly naše prababičky pro přípravu jídla a jak se o něj staraly? S tím vás seznámí historický článek z roku 1902.
Česká hospodyně 1902, autor Jos. Lisý.Consommé není jen masový vývar, aneb zapomenuté recepty na sladké consommé
[ téma: 1894, sladkosti, mlsání ]Consommé je extra silný vývar z kostí, masa a zeleniny. Naše prababičky ale znaly i sladké consommé - nebo jak se tehdy psalo konsommé. Recepty na 6 různých sladkých, ovocných nebo čokoládových konsommé se dočtete v našich receptech z roku 1894.
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.